Фрегатата „Дръзки" завършва подготовката си за участие в операцията на НАТО „Обединен защитник" и ще отплава до края на месеца, след Великден".

Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов по  време на посещението си във военноморска база Бургас.

Конкретната дата на заминаване за участие в операцията в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия предстои да се уточни със съответните структури на НАТО, разясни той и допълни: „Очакваме „Дръзки" да патрулира в Източното Средиземноморие, като продължителността на участието ще бъде около 40 дни.

Степента на риска на операцията се определя от Щаба по отбраната като ниска".
 
В операция „Обединен защитник" на НАТО фрегатата ще изпълнява задачи по охрана, конвоиране, проверка, отклонение и/или задържане на плавателни съдове, в съответствие с приетите резолюции 1970 и 1973 от 2011 г. на Съвета за сигурност на ООН.
 
Днес министър Ангелов инспектира подготовката на фрегатата и проведе среща с екипажа.

На нея присъстваха и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и командирът на военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев.

Брифинг за подготовката на екипажа за участие в операцията на НАТО изнесе командирът на фрегатата „Дръзки" капитан ІІ ранг Панчо Панчев.