Колко аптеки може да има в един квартал на голям град, на какво разстояние една от друга да са, какво може да се продава в тях - срещу тези промени в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина (ЗЛАХМ) алармираха от Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Планирани промени спират отварянето на аптеки", заяви на пресконференция в София председателя Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов. "На кого помага това да няма конкуренция на бизнеса", запита Костов.

"Целият законопроект не е ориентиран към интересите на потребителя, а на интересите на съсловието. Това е легализирано през държавата картелно споразумение".

В проекта се предвижда комисия, която доминират представители на Българския Фармацевтичен съюз, да определя граница на броя на аптеките - максимален брой за всяко населено място.

В законопроекта освен всичко друго се предвижда и на колко метра минимум една от друга могат да са разположени аптеките.

"Ако се бяхме разбрали собствениците на аптеки и направим тези решения, как щеше да реагира Комисията за защита на конкуренцията? Ако решим да не отваряме повече аптеки, за да не увеличаваме конкуренцията, това е картел. Този закон е направен да защитава определени интереси, които не са потребителски", категоричен е Костов.

"На пръв поглед законът изглежда социален, той е облечен в социална опаковка. Ще стимулират отваряне в малки населени места, но отварянето на аптеки не е самоцел, смисълът им не е да работят на загуба", заяви председателя на Асоциацията на собственици на аптеки.

Декларираният ефект не е истинският търсен ефект. В малки населени места - в Червен бряг и в Бяла Слатина, може да има достатъчно аптеки, но дори в такива населени места няма да се отварят аптеки.

Това спира конкуренцията, която повишава качеството. "Пациентът е лишен от най-важното си право - да отваря и затваря аптеки в зависимост от своята удовлетвореност", допълни Костов.

За да защити интересите на собствениците на частните аптеки, председателят на АСА е готов да пише до Европейската комисия. "Имаше отправени писма за подобни регулации преди време, имаше дела в ЕС", припомни той. Конституционният съд и КЗК се произнасяха в подобни начини на регулиране в други браншове, припомни той.

"В тези законопромени се ограничава, премахва се конкуренцията", каза Костов, очаквайки, че КЗК ще се произнесе. "Фармацевтичният съюз защитава отпадащи от пазара аптеки", смята председателят на Асоциацията.

Има текст в проектозакона, че действащите аптеки остават, поясниха от Асоциацията, но алармираха за други заложени капани в текста. "В Гърция една аптека обслужва 1000 души, а в някои скандинавски държави - 18 000 души. Кой ще определи средно европейските нормативи", запита Костов.

"Няма как да се определи научно нещо, което определя пазарът", допълни той. Според него решението за наличие на аптеки в малките населени места е те да са филиали на големи мрежи, помещенията да са общински.

С промените се създават и съвети, в които преобладават представители на Фармацевтичния бранш, за сметка на пациентските организации. "Голяма част от членовете на тези съвети имат аптеки и те ще определят кой да отваря аптеки", каза Костов.

"Надяваме се този закон да бъде бламиран. Самата аптечна карта сама по себе си не е лоша. Проблемът е, че тя ще бъде използвана за архаични и зловредни манипулации" допълниха от Асоциацията.