Правителството одобри промените в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, съобщиха от Министерския съвет.

С тях става възможно всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, да може да служи във въоръжените сили за срок до 6 (шест) месеца. Осигурява се възнаграждение, здравно и социално осигуряване при изпълнение на договор за срочна служба в доброволния резерв.

Наличие на договор и даване на статут на срочна служба в доброволния резерв за срока на договора, ще доведе до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовката за защита на Отечество. С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили, предвиждат от МС.

Открива се възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани в етапите на средното образование за придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Дава се статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по- пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от ЗРВСРБ.

Създават се условия за повишаване на способностите за оповестяване, осигуряване и доставяне на запасни и техника-запас за военните формирования и структурите по чл. 50, ал. 2 от ЗОВСРБ.

Ще се увеличат възможностите на въоръжените сили за комплектуване на контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната с необходимите специалисти, изпълняващи договор за служба в доброволния резерв.

С увеличаване на годините за водене на отчет на запасните, както и на служителите от структурите по чл. 50, ал. 2 от ЗОВСРБ ще се подобрят мобилизационните способности на страната и ще се повиши готовността на въоръжените сили за защита на Отечеството чрез ефективно използване на тези български граждани, съобразно специфичната им подготовка.

Доброволните резервисти ще се използват по-ефективно за срока на договора, чрез въвеждане на изискване от 2 години до навършване на пределна възраст за прием на служба в доброволния резерв.

Работодателите ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите си и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.