Зрелищен парад подготвят военните ни за 6 май - Деня на храбростта и празник на Българската армия.

В центъра на София на Гергьовден гражданите ще видят танкове, гаубици, както и системи за противовъздушна отбрана.

11 вида самолети и хеликоптери ще допълнят зрелищната гледка, летейки ниско над жълтите павета на София.

Два дни преди Гергьовския парад, въпреки студеното време и дъжда, на летището в Доброславци тече трескава подготовка. Над 1300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и служба „Военна полиция“ усилено тренират.

Във военния парад ще участват: знаменен взвод на Националната гвардейска  част, гвардейски представителен духов оркестър, представителни блокове от Военна академия „Г. С. Раковски“ и на Националния военен университет „Васил Левски“ с бойните си знамена.

Ще се включат и Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Военна полиция.

От няколко дни летище „Доброславци“ е превърнато в тренировъчна площадка. Рано тази сутрин беше проведена поредната репетиция. Военните маршируваха под строй, а след това бе тренирана и координацията между бойните машини. 

Бойците са разделени на блокове, като във всеки има по 64 военнослужещи, командир на рота, трима командири на взводове и знаменосец с двама асистенти.

На 6 май гостите на парада ще чуят рева на големите бойни машини, които ще бъдат извадени пред гражданите по случай празника. Ще дефилират танк Т-72, 122-милиметрова гаубица „2С-1“-„Гвоздика“, бронетранспортьор (БТР)-60 ПБ МД1, тактически ракетен комплекс „Точка“.

През жълтите павета ще преминат и бронирани автомобили „Мерцедес“ G 270 и „Хамър“, както и други машини. Верижната техника е оборудвана със специални тампони, за да не причини поражения на жълтите павета.

Военновъздушните сили ще се представят с вертолети Ми-17, който ще развява националния флаг на България, “Cougar”, Bell-206, военно-транспортни самолети „Спартан“ и Ан-30. Ще летят МиГ-29, СУ-25 и други.

В рамките на днешния ден и утре предстоят генералните репетиции и техниката ще отрепетира преминаването си в столицата.

Командващ парада е командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.