Министерство на отбраната спря обществена поръчка за ремонт и възстановяване летателната годност на 4 хеликоптера МИ-17 на стойност 20 млн. лева, съобщава вестник „Труд".

В протокол на комисия от военното министерство от 24 октомври се казва най-общо, че фирмата, поканена за изпълнение на поръчката, е собственост на офшорна фирма и няма право да участва в обществени поръчки.

Комисията е поканила за участие единствено фирма „Авионамс" АД. Това е бившият военен завод ТЕРЕМ „Георги Бенковски"-Пловдив, който беше приватизиран преди четири години.

Комисията посочва, че чрез търговския регистър са установили, че мажоритарен собственик на „Авионамс" АД е дружество „Хедж Инвестмънт България" АД. На 6 март 2012 г. от Корпоративна търговска банка съобщават официално, че банката увеличава капитала в дружеството с 900 акции по 1000 лв. В документите на военната комисия е записано още, че мажоритарен собственик на „Хедж Инвестмънт България" АД е фирма "EFV International Financial ventures" LTD, която е регистрирана на Британските вирджински острови.

Фирми в офшорни зони нямат право да участват в обществени поръчки, според Закона за икономическите и финансовите взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, който беше приет през лятото. През декември 2011 г. фирма "Дунарит" АД, която също е близка до Цветан Василев, купи от МО шест хеликоптера МИ-17, които по-късно бяха ремонтирани в ТЕРЕМ - „Георги Бенковски"-Пловдив.

Обществената поръчка е обявена през май.