1,5 милиарда лева от приходите няма да бъдат изпълнени. Това са сметките на Йордан Цонев от ДПС, които той направи по време на второто четене на актуализацията на бюджета в ресорната комисия. На министъра на финансите му отива да е консервативен, подчерта той.

Депутатите влязоха в спор за стимулиране на вноса. Дяволът е в детайлите, смята Румен Гечев от БСП. Няма нито едно предложение за стимулиране на вноса, отговори Цонев. Изсипването на средства за пенсионерите ще увеличи потреблението, по думите му. Повечето приходи трябва да отидат при хората и бизнеса, настоя обаче Цонев. Според партията трябва да се заложат повече приходи. 

За Борисов няма по-нескопосан бюджет, но ще го подкрепи заради хората
Обновена

За Борисов няма по-нескопосан бюджет, но ще го подкрепи заради хората

Според Нинова той е готов да хвърли държавата в хаос, за да спаси себе си

Финансовият министър Асен Василев не изключи ръст на цените на храните през есента. Това е и основният фактор за ръст на инфлацията. Какво ще се случи обаче зависи от политиките на ЕК дали ще ограничи износа на зърно.

Властта разработва сценарии за отговор на повишените цени на хранителните стоки. Василев каза, че в актуализацията рисковете са отчетени. Министърът предупреди, че може и да има по-голям дефицит. Той подчерта, че ако парламентът може да поеме този риск, депутатите могат да гласуват предложението на ДПС

На първо четене Народното събрание прие актуализацията на държавния бюджет

На първо четене Народното събрание прие актуализацията на държавния бюджет

Народните представители гласуваха със 133 гласа "за", "против" 104 и без въздържали се

Георги Ганев от ДБ призова към консерватизъм. За консерватизъм в актуализацията настоя и Владислав Панев от ДБ. Инфлацията не е само привнесена отвън, каза отново Йордан Цонев. Инфлацията се дължала и на вътрешни действия и бездействия, според него. Но не ме дърпайте за езика, обърна се той към управляващите.

Нека езиците си стоят на мястото и никой да не ги дърпа, настоя председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански. 

Каримански увери: До 1 юли ще има актуализиран бюджет

Каримански увери: До 1 юли ще има актуализиран бюджет

Ще работи в събота и неделя, за да сколасат

По-късно лют спор на висок тон се разгоря в бюджетна комисия между финансовия министър Асен Василев и Любомир Каримански. Часове вече депутатите спорят за актуализацията на бюджета. Тема на спора станаха приходите в актуализираната макрорамка. Двамата се скараха кое е цинизъм и кое не в сферата на държавните приходи.

Да върне добрия тон се опита Йордан Цонев от ДПС, който се обърна към финансовия министър: "Вие сте по-креативен, когато сте спокоен." Има начин човек да си потиска агресията, подчерта депутатът от ДПС.

Министрите да не хитруват капиталовите разходи, посъветва социалистът Румен Гечев, на което министър Асен Василев посочи, че МФ няма как да спре изпълнението на капиталовата програма.

Синдикатите поискаха повече средства за служителите в борбата с градушките. 18 000 лева на летателен час получавала фирма, която стреля ракетите против градушките, стана ясно от думите на министъра на финансите.

ГЕРБ предложиха повече средства за Селскостопанска академия и НИМХ. Депутатите се обединиха и заложиха 5,5 милиона лева за целта, като те ще дойдат от приходите.

Какво толкова спешно има в държавата след сряда, като приемем бюджета, на спокойствие да се направят срещите и да се вземат решения. Това коментира в кулоарите на парламента Румен Гечев в отговор на въпрос защо червените не отидоха на консултациите при държавния глава. Това е проблем вече на отношение на президентската институция с представителите в парламента, смята той.

Гечев заяви, че той има над 10 обаждания до Корнелия Нинова и до Георги Свиленски, защото се взимат решения по всеки параграф. Не знам, ако са при президента три часа, дали ще могат да се свържат, заяви червеният депутат. В комисията непрекъснато се взимали решения.