Всички кризи, които се натрупаха, идват от управлението. Нужно е да виждаме по-дългосрочни резултати. Не мисля че т.г ще има предсрочни избори, но за догодина не е ясно. Кадри от ГЕРБ нямаме, държахме членовете ни да не са били в повече от една партия. Защо ИТН има такива впечатления, трябва да питате тях, не нас.

Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред Нова телевизия.

Бойко Борисов предвижда предсрочни избори

Бойко Борисов предвижда предсрочни избори

Той отправи критики към управляващите, че не се справят с кризите

Той припомни, че отстъпката от 25-те стотинки на литър за най-евтиния бензин са за коли, регистрирани в България. Тези 25 стотинки трябва да се връщат към бензиностанциите с документите, които отчитат. Ограничаването до размер литри няма как да стане. Теоретично може да стане, но не и на практика, поясни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Запитан дали трябваше антикризисните мерки да са за абсолютно всички, Василев обясни: "Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта е за работещи родители с деца. Слаба ни е инфраструктурата за управление на държавата. Не са ни навързани различните регистри. Контролните ни системи не работят за базисни неща да си събираме данъците и др.", обясни Василев. 

Германия и Италия не се отказват от руския газ

Германия и Италия не се отказват от руския газ

Откриват сметки в рубли, но не нарушават санкциите

За отказа от руския петрол според него това ще стане от 12 до 18 месеца минимален срок и когато е взето общоевропейско решение. "Ако има изключения, ние искаме да сме в изключенията. Ако няма изключения, това е една хипотеза, правилата са еднакви за всички. Не е въпрос на преглъщане, въпросът е да си гледаме националния интерес. Не се отказахме от руския газ, "Газпром" се отказа да ни подава газ", каза Василев.

Той изтъкна, че руският газодобивен гигант е променил на няколко пъти схемата за плащане. "Има обща група за купуване на газ под егидата на ЕК. Никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условия", категоричен е Василев.

Валентин Николов: ЕК е приела, че до края на 2022 г. трябва да намалим с 2/3 доставките от "Газпром"

Валентин Николов: ЕК е приела, че до края на 2022 г. трябва да намалим с 2/3 доставките от "Газпром"

Една частна фирма се е оказала по-подготвена от "Булгаргаз"

"Не сме получавали нищо от "Газпром". Не мисля, че има връщане назад за този договор, който изтича в края на годината. Освен, ако не дадат драматично по-евтина цена и тогава трябва да се замислим дали няма една януарска сутрин да се окажем по-зависими", каза вицепремиерът.

Няма нито едно наше нарушение по договора с "Газпром" и имаме документи за това

Няма нито едно наше нарушение по договора с "Газпром" и имаме документи за това

Николов: Отказваме да влизаме в икономическа война

Според него новият газ от Азербайджан ще е около 3 пъти по-евтин от руския газ. Доколкото знам е махнат анекса и от 1 юли да получаваме пълното количество азерски газ. Договореният от САЩ газ също идва на по-ниска цена.

Парното със сигурност ще е по-скъпо от преди спиране на руския газ. Няма да стане по-скъпо, това е въпрос на разчети, категоричен е Асен Василев.

За договорените количества американски газ, който би трябвало да е по-евтин, американците не са поискали нищо, това е въпрос на търговски договорки, твърди Василев.

Няма да бъде увеличена минималната работна заплата (МРЗ) от 1 юли. Не е разумно в рамките на една и съща година да се променят едни и същи параметри, обоснова се вицепремиерът. "Да има предвидимост и да е ясно как се изчислява. Необлагаем минимум няма, сега намаляваме някои ставки", каза той. 

Асен Василев: Държавата просто няма да оскъпява хляба с 20%

Асен Василев: Държавата просто няма да оскъпява хляба с 20%

Цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и пазара на зърно

За намалените данъчни ставки държавата не иззема 20% от себестойността на хляба, но дали те ще стигнат до купувачите или ще си ги задържат търговците, ще видим с времето. Парите от ДДС на хляба няма да бъдат компенсирани напълно от ДДС на виното и бирата, категоричен е финансистът.

"Не наливаме допълнителни пари в икономиката, връщаме в икономиката това, което държавата би събрала от инфлацията. Залагаме между 10 и 11%. Не е ясно какво ще се случи с инфлацията след септември месец. Индия затвори пазара за износ на зърно, Украйна не може да изнесе, Русия затвори пазара за износ на зърно - цените на зърното се вдигнаха 4 пъти, но нашата цена е свързана със световните", обясни Асен Василев.

Има възможност България да стане част от еврозоната през 2024 г. Естония е с 18% инфлация, ние трябва да реферираме с държавите с най-ниска инфлация.

Относно ветото на България за начало на преговорите за еврочленство на РС Македония Василев каза, че не е чул от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей да иска "зелена светлина" за Скопие до 3 седмици.

"Не съм чувал такива изисквания, вчера бе поискано заседание на КСНС. Не съм усетил старание от страна на Скопие, но това е основна външнополитическа тема на България, гласува се на всеки 6 месеца - добре е преди всяко гласуване в ЕП да си правим КСНС. Да се каже - да, това е българска позиция. Консултативният съвет е конструктивна форма, може да се получи пълна информация", каза Василев.