Часове след като президентът Румен Радев заяви, че: "Каквато държавата, такъв и футболът" от Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца излязоха с протестна декларация.

Те оспорват думите, които, според тях е казал президентът: "недопустимо народ, който е спасил всичките си евреи, да бъде обвързван с расизма". 

Припомняме, думите на президента бяха, че "България е спасила 50 000 български евреи".

Радев: Каквато държавата, такъв и футболът ни

Радев: Каквато държавата, такъв и футболът ни

Президентът иска драконовски мерки за футболното хулиганство

Повод за думите на президента бяха нацистките поздрави и груби подвиквания на някои от футболните запалянковци, наблюдавали мача България-Англия на националния стадион "Васил Левски" и коментарите в британската преса за това.

Припомняме, първата оценка на МВР след мача беше, че той е преминал в спокойна атмосфера.

От Асоциацията протестират срещу използването на една подменена версия за съдбата на евреите като нееднократно употребяван аргумент в полза на авторитета на българската държава.

"Нееднократно сме заявявали и посочвали ролята на държавния антисемитизъм от периода 1936-1944, в резултат на който българските евреи са били подложени на унизителни и тежки преследвания, а техните братя и сестри от окупираните от царска България територии - депортирани от българските власти в нацистките лагери за изтребление", пише в декларацията.

Авторите на декларацията визират македонските и тракийските евреи, към които в този момент страната ни няма възможност да вземе отношение.

Припомняме, през ноември 2012 г. посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз посочи България за пример на света за спасяването на евреите.

"Начинът, по който българските евреи са спасени - тази солидарност, тази групова активност, участието на църквата, на зам.-председателя на парламента Димитър Пешев - това е пример за събитие и за начин на действие, каквото в Европа не се е повторило до момента", заяви той при откриването на Международната научна конференция "Евреите в Източна Европа и Съветския съюз по време на Втората световна война и Студената война (1939-89 г.)". 

Румен Радев участва при запалване на вечния огън в "Яд Вашем"

Румен Радев участва при запалване на вечния огън в "Яд Вашем"

Президентът се срещна и с председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн

От Асоциацията настояват, че отричането на това, че не са спасени македонските и тракийските евреи от страна на президента е оскърбление към паметта на загиналите и на хилядите страдалци.

"Ние никога няма да се съгласим с подобна подмяна и не желаем еврейството в България непрекъснато да бъде инструментализирано по срамен начин, както господин Радев си позволява да го прави. В речите си по този повод двама израелски президенти , Шимон Перес и Рувен Ривлин са изразили категорично позиция по отношение на историческите факти, с която господин Радев би трябвало да се съобрази", се казва в декларацията.

В същото време те не отричат, че българският народ е велик и достоен и е помагал на евреите през тежките години на преследвания.

Това не променя историческата истина, че българската държавност през различни периоди е преследвала евреите като такива, както и фактът, че антисемитизмът е бил идеология на масови организации, пишат в същото време от Асоциацията.

Според тях се възраждат някои от тези организации. "Което води логически до организирани прояви като факелни шествия, чествания на исторически компрометирани с антисемитизъм личности". подмяна на историята", пишат от неправителствената организация визирайки Луков марш.

"Изразяваме нашето разочарование от позицията на президента , който вместо искрено да признае тревожните факти, се ангажира със словесна козметика на случилото се на стадион " Васил Левски", се казва в декларацията.