Трябва ни работещ парламент. Превърнахме се в държавата на изтеклите мандати - има 20 и няколко органа, чиито състави трябва да бъдат подменени, за да бъдат активни. След повече от две години буксуване на парламентарната република, има шанс да прекратим политическата криза, да създадем работещо правителство.

Това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в "Панорама" по БНТ.

Атанасов не коментира коя от двете най-големи политически сили в парламента е направила повече компромиси.

"Нашата коалиция още преди изборите заявяваше, че ще направи всичко, което зависи от нас, за да се създаде правителство с нашия мандат и това е напът да се осъществи. Виждате какъв е съставът на правителството, по-голямата част е експертна, а политическите лица са от нашите партньори от ПП".

Той коментира и други актуални теми. 

ПП/ДБ не са взели решение как да гласуват за имунитета на Бойко Борисов, поискан по-рано днес от Иван Гешев. Атанасов обаче не вярва Борисов да заложи правителството срещу собствения си имунитет.

Гешев официално поиска имунитета на Бойко Борисов

Гешев официално поиска имунитета на Бойко Борисов

Искането е внесено в Народното събрание

"Въпросът е защо точно сега, след като делото се влачи три-четири години, когато Борисов нямаше имунитет и темата се повдига сега, когато трябва да се състави правителство с подкрепата на неговата политическа сила. Аз съм убеден, че това е част от един план за провал на съставянето на правителство, в който има много елементи", коментира той.

"Един от нашите основни приоритети е конституционната реформа. Днес, на първата среща аз не съм присъствал, е предложено да се потърси конституционното мнозинство, ако ще се прави такава заявка, каквато беше направена от двамата ротационни премиери", отговори Атанасов на въпрос заслужавали ли са си преговорите за конституционна реформа с ДПС и Делян Пеевски.

Според него, по най-бързия начин трябва да се внесат законопроектите от предния парламент за промяна на управлението на българските служби, защото по Конституция Министерският съвет отговаря за сигурността и обществения ред в страната.

"Не господин президентът, който и да е той, би трябвало да назначава шефовете на службите. А аз вече казах веднъж и ще го повторя - смятам, че шефът на ДАНС с тази постановка, която бе разиграна с откритото заседание в НС, сам си отряза главата, защото зае политическа позиция, което е недопустимо".

ДАНС оцени записа от заседанието на ПП като безобразно политическо говорене

ДАНС оцени записа от заседанието на ПП като безобразно политическо говорене

Шефовете на ДАР и Военно разузнаване отказаха коментар