Първите две години от моя мандат минаха под знака на особено големи предизвикателства, заяви президентът Росен Плевнелиев в отчета си за втората година от мандата си.
Това са, по думите му, икономическата криза, както и терористичният акт на родна земя.

2013-та бе поредната трудна година за домакинствата у нас, смята той.

Развенчал се митът, че президентът разединява нацията. Подкрепих не една или друга партия, а гражданското общество в неговите справедливи искания, каза държавният глава и допълни, че президентът е обединител на нацията, а не на една или друга партия.

Отношението ми към правителството е коректно, изтъкна Плевнелиев. По думите му, той подкрепял добрите решения.

Различия с кабинета имал по въпроса с електронното правителство, както и с рестартирането на АЕЦ „Белене".

Попитан дали ще бъде пагубно, ако няма предсрочни избори, той поясни, че изборите са решение, когато не може да се намери друг изход.

Дългогодишната безпринципност довела до изкуствено разделение в обществото. Беше година на протести на три правителства, изтъкна Плевнелиев.
Той вижда в тези процеси възраждане на гражданската енергия. Обществото, по думите на държавния глава, е толерантно и иска да живее в правова държава.

Най-сериозният проблем, който трябва да преодолеем, е липсата на доверие, каза държавният глава. Това води до безпардонен популизъм, реваншизъм, псевдонационализъм, по мнението на президента Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна и февруарските протести, довели до оставката на кабинета на Бойко Борисов и предсрочния вот.
Служебното правителство, в отчета на Росен Плевнелиев, е оценено като остров на спокойствие и сигурност между две бури
.  То било истински експертно и независимо.  

Той отново определи за скандален изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, довел до нестихващи протести.  
Държавният глава настоя политиците да надграждат постигнатото. Функционирането на пазарната икономика е затруднено от корупцията, олигархията и монополите, смята президентът. Нуждаем се от ефективни и независими регулатори, каза Росен Плевнелиев.  

Политиците да не кадруват в съдебната система, настоя държавният глава. Виним се за фасадната демокрация, подчерта той, но настоя да оценим и постиженията си от комунистическа диктатура до демокрация.

Принадлежим към най-прогресивната общност от държави - ЕС, каза Росен Плевнелиев. България днес е различна, допълни той. Постигнахме не малко, смята Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава трябва да следваме завета на Апостола за чиста и свята република.

Държавата трябва да застане зад своето гражданско общество, смята още президентът. По думите му подадената ръка от гражданите е исторически шанс и от политиците зависи да не го превърнат в исторически срам.

Плевнелиев e убеден, че са се развенчали митовете, че нямаме национални цели - това е програма "България 2020".

Стана ясно, че той ще свика КСНС през февруари за финансиране на стратегическите приоритети на България чрез механизмите на ЕС за 2014-2020.  

Бъдещето на страната ни според него, минава не през месии а през работещи институции. Не е важно кой е на власт, а какво ще свърши, смята още държавният глава.

По отношение на лидера на Атака Волен Сидеров, президентът посочи: „Не ме радва скандалът, но съм доволен, че ще има справедливост".

Още от сега президентът се извини на гражданите за ожесточената предизборна кампания, която вече стартирала с поредната порция подслушани разговори. Това, че се говори за СРС-та е удобно на много хора, убеден е държавният глава.

През февруари президентската институция ще организира месец на политическите партии, на която да обсъдят Закон за печатните медии.

Бедността не е присъда и не е диагноза, каза още държавният глава и настоя правителството да работи за добра бизнес среда и прилив на инвестиции, които осигуряват работни места и са средство за повишаване на доходите на населението.
Друг няма да ни даде богатството, сами ще си го изработим, смята президентът.

Той твърдо застава зад запазването на валутния борд до присъединяването ни към Еврозоната.

Плевнелиев отчита и продължаващата работа от настоящия кабинет по диверсификация на енергийните доставки, но не спести критиките си по отношение на това, че държавният регулатор все още не е независим, нещо, за което са настоявали протестиращите през февруари.
ДКЕВР продължава да е зависима, смята държавният глава и обясни, че единственото, което там се е променило, че за една година начело на регулатора са минали 6 души.

Енергетиката ни също е недостатъчно реформирана, според него. Плевнелиев настоява за енергийна ефективност, която ще намали сметките на хората и ще пести енергия. Най-евтината енергия е спестената енергия, каза президентът.

Подкрепям строителството на газопровода „Южен поток", съобразен с изискванията на ЕС, подчерта още президентът.

Да се върнем към забавените реформи в сектор „Здравеопазване", „Образование", пенсионната реформа, както и във водния сектор, настоява още Росен Плевнелиев.

Държавният глава отчита обаче забавени реформи в сектор „Сигурност", за които през 2012 г. е имало консенсус и иска от управлението ясен знак за това какво ще се случва в сектора.

Иначе позитивните неща, които държавният глава отбелязва през изминалата година, са неговите инициативи за доброволчеството и дарителството, инициативата „Съвет на президентите", дните на отворени врати и др.

Заздравихме отношенията със страните от Балканите, отчете още държавният глава. Президентът отчете и първия референдум в най-новата ни история, както и избора на нов патриарх като две знакови събития, белязали 2013 година. Росен Плевнелиев е доволен, че налагал вето с ясни аргументи.