След тричасови дебати Народното събрание гласува и одобри оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. С едно гласуване депутатите одобриха оставката и избраха вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

Гласуваха 208 народни представители. Промените в кабинета минаха със 139 "за", 68 "против", 1 "въздържал се" - независим. "Атака" не участва в гласуването.

Бъчварова залага на досегашния екип на Вучков, обещава да няма тайни срещи
Още...

Влязох в политиката като социолог, но сега влизам на този пост като политик. Това каза Румяна Бъчварова, с чието изявление дебатите за избирането на нов министър на вътрешните работи приключиха.

Бъчварова призна, че е приела номинацията без колебание. Тя знаела, че МВР политиката на ГЕРБ е много добре обмислена и добре разработена. Нямала никакви колебания.

Бъчварова бе категорична, че държи на резултатите. По думите й, по време на дебатите всички политически сили подавали реплики към избирателите, но никой не посочил темите за битовата престъпност и организираната престъпност, борбата с корупцията и реформата в МВР.

"Тази реформа няма алтернатива, защото МВР е лицето на държавността", каза Бъчварова - „Ако не успеем да направим лицето си по-красиво, нямало да успеем да оправим и държавата си."

В късния следобед с президентски указ за нов главен секретар на МВР бе назначен Георги Костов - досегашен заместник на Лазаров
Още...

Бъчварова благодари на колегите си от ГЕРБ за подкрепата, която са й оказали по повод номинацията й да оглави силовото ведомство.

Дебатите се проведоха в присъствието на членовете на Министерски съвет, доведени в парламента лично от премиера Борисов, който сдържано представи на депутатите номинацията на вицето си за нов МВР шеф.

След като парламентът гласува оставката на Вучков като вътрешен министър и избра Румяна Бъчварова за нов МВР шеф, министър-председателят Бойко Борисов взе думата за странна изповед и молба.

Той благодари за гласуваните промени. Днес разбрах, че госпожа Бъчварова е жена, посочи той на шега по повод нееднократното изтъкване на пола на новия министър. Той не делял хората по пол. Осъзнал, че тя е жена, когато днес го помолила да не вписва в справката годината й на раждане.

На изпроводяк той се скара и на Веселин Вучков, обяснявайки му, че не си подал оставката в най-неподходящия момент. Винаги се правело всичко при съгласуване с министър-председателя. Или това е феодално министерство и ще прави, каквото си реши, попита реторично Бойко Борисов.

Кога не съм ти вдигнал телефона, обърна се лидерът на ГЕРБ към вече бившия министър.

Казал на Вучков, че е говорил с шефа на ДАНС Владимир Писанчев и той обещал, че ще си даде оставката, след като се докаже, че няма вина за червеите.

Още днес ще има нов главен секретар. Другата седмица пък нов шеф на ДАНС ще бъде оповестен, обяви премиерът.

По-късно на брифинг в парламента Румяна Бъчварова обяви, че новият главен секретар на МВР ще бъде от екипа на досегашния министър Вучков. Тя не посочи конкретно име, но се предполага, че това ще е назначеният скоро за зам. главсек Георги Костов.