Липсва визия за запазване и развитие на "Тютюнев град" в централната част на Пловдив пет години след опожаряването на Тютюневите складове. Това стана ясно от писмен отговор на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков до народните представители Мария Капон и Николай Хаджигенов от ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!", съобщиха от коалицията им.

Административни процедури спъват инициативата за цялостна архитектурна концепция за развитието на "Тютюневия град". В основата на инициативата е "Сдружение Тютюнев град - Пловдив", които се сблъскват с бумащината между Министерството на културата, НИНКН и Община Пловдив.

Докато институциите се страхуват да вземат решение за реконструкция и преустройство на тази зона в сърцето на града, сградите със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата продължават да се рушат и да създават опасност за жителите и гостите на най-стария жив град в Европа, коментират от Сдружението.

От гражданската организация са изработили идеен проект с правила за проектиране и развитие на територията, който въвежда критерии за реконструкция на обектите с културна стойност. В него се определят допустими параметри и обща визия за застрояване и преустройство, за да се опази историческата стойност на квартала.

Концепцията е представена пред Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство и е обсъждана многократно между собствениците на имоти и сгради с експерти от институциите.

И до момента няма решение за съдбата на "Тютюнев град", а Министерството на културата дава противоречиви и напълно изключващи се указания. Тези указания блокират развитието на квартала, включително и изпълнението на предписанията на Община Пловдив и РДНСК за обезопасяване на опасни сгради в района.

В отговор на депутатския въпрос от културното ведомство отговарят бланкетно за процедурите и проведени разговори с Община Пловдив, без визия, срокове и мерки за възраждането на квартала и превръщането му в привлекателна и безопасна територия за граждани и туристи.

В отговора от МК изреждат, че са направили проучване и са подготвили за предоставяне на статут по Закона за културното наследство на 16 единични обекта и един групов - ансамбъл "Сгради на тютюневата индустрия".

Пълният текста на въпроса и получения отговор: https://parliament.bg/bg/topical_nature/ID/36325

"За нас е необяснимо да се взема под внимание единствено становището на лидираната от ГЕРБ Община Пловдив, която до момента не показва способност за решаване на проблема", каза Мария Капон.

Пожарът в Тютюневите складове бе третиран като "случаен инцидент" от същата власт, коментира тя.

"Вярваме, че неглижирането на въпрос с такова значение за хилядолетен град, като Пловдив, не е плод на субективни преценки", категорична е Мария Капон.

Припомняме, складът на "Ориент Табако" беше почти напълно сринат през месец март 2016 година, което предизвика недоволството на местните, които с жива верига спряха доразрушаването на паметника на културата.

Преди това "Орта мезар" - Еврейската баня изгоря на 19 февруари, а през август месец пожар лумна и в един от складовете в т.нар. Тютюнев град в Пловдив. За инцидента бе обвинен един бездомен човек, ползвал склада за нощуване.