Огромна част от българските граждани смятат, че членството на България в ЕС се е отразило по-скоро позитивно на страната, показват Резултатите от проучването на сайта „Гласът на ЕС" (EUvox). Интернет платформата дава възможност всеки избирател може да сравни собствените си политически възгледи с позициите на основните партии и коалиции. Онлайн проучването съдържа 30 въпроса относно европейските и национални политики.

Първоначалните данни от анкетата сочат, че мнението на българина относно членството в ЕС е в голяма степен позитивно: над 65% смятат, че членството има позитивни последствия за България. За сравнение, само 21% от участниците в проекта подкрепят обратната теза.

На базата на партийните предпочитания, посочени от потребителите на сайта, платформата позволява да бъдат сравнени позициите на потенциалните избиратели с тези на техните партии.

Така например въпреки обстоятелството, че официалната позиция на всички български партии, с изключението на „Атака", е че България печели от членството в ЕС, голяма част от избирателите на БСП, АБВ и ББЦ (около 40%) дават по-скоро негативна оценка за участието ни в евросъюза. Сред симпатизантите на Волен сидеров този процент е около 80 на сто. На другия полюс са избирателите на Реформаторски блок и ГЕРБ, които в по-голямата си част смятат членството ни в общността за по-скоро позитивно.

Проучването откроява значителни дисбаланси между настроенията на българските избиратели по отношение на някои от основните теми в родния политически дебат, каквито са бъдещето на плоския данък и интеграцията на циганското население.

Близо 44% от българите са на мнение, че плоският данък трябва да се премахне и отново да се наложи подоходно облагане. По-малка част - близо 37% - предпочитат плоския данък да се запази.

Мнозинството от десните избиратели, симпатизиращи на РБ, са за запазване на плоския данък, докато електората на ГЕРБ е привидно разделен по казуса, с малко преимущество на противниците на подоходното облагане. Българите, които в най- голяма степен подкрепят премахването на плоския данък, са симпатизантите на „Атака", ББЦ, БСП и АБВ.

Проучването на „Гласът на ЕС" разкрива още, че повечето българи са настроени негативно към инвестирането на публични средства за интеграция на циганите. 35% са съгласни, че подобни разходи трябва да се правят, докато останалите 44 на сто са категорично против.

Именно тук в най-голяма степен се приближават вижданията на електората на партии като „Атака", „България без цензура", ГЕРБ и БСП. Като цяло най-толерантни към циганите се оказват избирателите на Реформаторски блок и АБВ.

В проучването не са били включени ДПС и НФСБ, тъй като броят на регистрираните техни привърженици в базата данни е бил под 50 души, което е под необходимия минимум за включване в анализите.