Изборният ден в Посолството на България в чешката столица Прага започна нормалномно. На територията на дипломатическата ни мисия са открити три секции и към обяс, 12 часа местно време, са гласували малко по-малко от 500 човека, което е малко повече от предходната година.

В двора на българското посолство беше създадена организация за попълване на декларации за гражданите, които не са успели да се регистрират електронно за участие във вота. Попълването, както и гласуването протичаха без видими затруднения. За да пуснат гласа си, сънародниците ни в Чехия трябваше да изчакат няколко минути на опашка пред секциите.

От 2022 г. всички избори се провеждат само там, защото законодателството в Чехия не позволява гласуване на чужди граждани извън официалните задгранични представителства.

В Чехия по неофициални данни живеят около 17 000 - 18 000 българи, заяви за БТА пълномощния министър Андрей Влахов. Те са съсредоточени предимно в столицата Прага, но има и в Бърно, Пилзен, Карлови Вари.

На предишния предсрочен вот, който се проведе през април 2023 г. в Чехия са гласували 1060 души.

Българите във Франция, които могат да гласуват днес на избори за Народно събрание и Европейски парламент, са 31 700 по данни на Националния институт за статистика и икономически науки на Франция. В страната са открити 15 секции, 3 от които в българското посолство в Париж. Българските избиратели гласуват също така в Бордо, Гренобъл, Лил, Лион, Марсилия, Монпелие, Ница, Рен, Сен-Назер, Страсбург, Туар и Тулуза.

Вотът преминава спокойно, а сутринта интересът е бил слаб, към 12 часа потокът се засили и дори се образува малка опашка.

Също към 12 часа се увеличил потокът от желаещи да гласуват и в Мадрид. Три избирателни секции са открити в българското посолство в испанската столица. Още в началото на изборния ден една от машините започна да принтира само една бюлетина. Първоначално машините са дали дефект, след това са пуснати отново, но една машина позволява гласуване и за двата избора заедно, но е започнала да дава възможност само за единия. Скоро след това гласуването с машина е било спряно и продължи само с бюлетини, а недоволни българи останаха да наблюдават дали машинното гласуване ще бъде възстановено и дали това ще стане по установен ред.

След 12:00 на обяд, броят българи, изявили желание да гласуват значително се увеличи. Най-дълга е опашката за гласуване на машина.

Дълга опашка от желаещи да гласуват се образува днес по обед и пред българското посолство в Берлин, където са разположени четири от петте изборни секции в германската столица.

Въпреки продължителното време на изчакване, изборният ден преминава спокойно, макар известно объркване да породи необходимостта да бъдат попълвани две декларации - една за участие е изборите за Народно събрание и една - за избор на евродепутати.

Германия е страната, за която са подадени най-голям брой заявления за гласуване на български граждани в чужбина в изборите за Европейски парламент - 2954, както и втора по брой на подадените заявления за гласуване за националните парламентарни избори - 2715, сочат данни на Централната избирателна комисия. Повечето гласуващи предпочитат да попълнят заявления на място.

Освен в Берлин намиращите се в Германия наши сънародници могат да гласуват в още 91 града в страната.

В Гърция обаче, където има също разкрити доста секции, опашките бяха сътрунти. В двете най-големи секции в Атина, разположени на площад "Караискаки", традиционно гласуват около 1000 души, а във втората - около 400.

В Атина са разкрити 4 български секции - 2 в посолството и 2 на площад "Караискаки" в квартал Метаксургио. Общо в Гърция българските секции днес са 28.

Очаква се днес в секциите в южната ни съседка да гласуват и мнозина българи, които са на почивка в страната. Затова много от секциите са отворени именно в популярните в България гръцки туристически райони, където българи гласуваха преди да отидат на плаж.

Броят на българите в Гърция се оценява на около 150 хиляди.