Представители на Българския културен център - Скопие споделиха тревогата си от нарастващия брой на оплаквания, които получават от граждани на Македония с българско самосъзнание, че човешките им права биват нарушавани.

Това стана на среща с българския външен министър Николай Младенов, съобщават от Министерството на външните работи.

"Ние не сме врагове на Македония. Искаме да видим страната колкото се може по-скоро член на ЕС и НАТО и подкрепяме процесите на демократизация", заяви председателят на БККС Лазар Младенов.
МВнР поиска от представителите на клуба допълнителна информация дали констатираните от тях проблеми показват системно нарушаване на правата на човека на българите в Република Македония.

На днешния си разговор министър Младенов и представителите на Български културен клуб - Скопие (БККС) обсъдиха възможностите за организиране на различни културни събития за българската общност в Македония.

"Опазването на българския език и култура, историческата памет и традиции на сънародниците ни в Македония са сред приоритетите на външната ни политика", подчерта министър Младенов.
Сред дискутираните идеи бяха провеждането на регулярни срещи между нтелектуалци от двете страни, организирането на семинари с различна тематика, гостуване на театрални трупи, концерти и др.