От Министерството на външните работи на Португалската република информираха, че сънародниците ни там могат да гласуват в страната, съобщиха от МВнР.

От българското министерството ще помогнат за предприемане от португалските полицейски власти на необходимите мерки за безопасност в местата, където ще бъдат открити изборни секции.

Санитарните мерки в условията пандемията от Ковид-19 ще бъдат определени от Генерална дирекция "Здравеопазване" на Португалия към датата на провеждане на изборите. Те са за задължително спазване на дистанция вътре и извън помещението, максимален брой граждани във вътрешното пространство и мерки за хигиенизиране на ръце и повърхности.

Ако в Португалия бъде обявено извънредно положение по това време или затваряне на даден район или община, гласоподавателите ще трябва да имат декларация, която да им позволи да оправдаят пред властите необходимостта от пътуване с цел упражняване на правото на глас.

Димитър Стоянов: ГЕРБ да обяснят на българите в чужбина как ще гласуват

Димитър Стоянов: ГЕРБ да обяснят на българите в чужбина как ще гласуват

Отсрочката от седмица за изборите е посочена от Караянчева като нужното им време

При необходимост от такава декларация, ще бъде публикувана допълнително информация на интернет страницата на посолството - https://www.mfa.bg/embassies/portugal, с оглед осигуряване на безпрепятствено придвижване на българските граждани, за да гласуват.

По-рано Испания, Грузия, Словения, Турция, Молдова, Румъния, Нидерландия, Китай, Азербайджан, Узбекистан и РС. Македония се съгласиха нашите сънародници там да гласуват в посолството ни.