Изпълнителното бюро на Световната организация по туризъм /СОТ/ ще проведе 75-ата си сесия в България през май 2005 година.
Това решение за домакинството на нашата страна е взел Изпълнителният комитет на СОТ, който заседава в Салвадор де Байя, Бразилия. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева на редовната си годишна среща с журналисти.

Тя допълни, че на срещата на СОТ през май ще бъде избран и новият председател на организацията. Фактът, че повечето от стоте държави-членки на СОТ са гласували за България, означава голямо признание, коментира Лидия Шулева.

Тя допълни, че в доклада си СОТ е характеризирал страната ни като една от най-бързо развиващите се туристически държави през следващите десет години. Като акцент в дейността на Министерството на икономиката през 2004 г. в сектор туризъм беше посочено облекчаването на формалностите по пристигането и пребиваването на чуждестранните туристи у нас.

Беше подготвен проект за постановление на Министерския съвет за облекчен визов режим за организираните туристи от Русия, Украйна, Беларус, Азербайджан, Узбекистан, Казахстан, Молдова, Босна и Херцеговина, Литва, Латвия и Естония. Целите за следващите години ще бъдат свързани с организирането на повече международни събития в България.

Извършва се подготовка за провеждането в София през февруари 2005 г. на заседание на Работната група по анализи и прогнози в туризма по линия на Европейската туристическа комисия, както и за срещата на СОТ през май, предаде БНР.