България е оставена на ничия земя и нашите европейските партньори трябва да са абсолютно наясно, че така нещата повече не могат да продължават.

Това каза по телефона за предаването „Лице в лице" вицепремиерът Меглена Кунева, която е в Женева за среща със заместник-върховния комисар за бежанците.

България нито е в Шенген, нито е извън Шенген", констатира още Кунев, като обясни, че статуквото е нито да можем сами да организираме защитата на границите си, нито можем да разчитаме, че сме част от Шенгенското пространство".

„Никой не ни казва ще бъдем ли част от засилената защита на Фронтекс например на европейските граници и това не може повече да бъде така", заяви още тя.

Според Кунева ако в предишни години статуквото можеше да се използва като стимул за рефроми, то сега това статукво застрашава България и ЕС и не облекчава защитата на правата на бежанците", категорична беше Кунева.

Меглена Кунева отказа да коментира инцидента от Средец с убития мигрант с аргумент, че желае да излезе официалната позиция на МВР по въпроса. Тя увери обаче, че е в отлична координация с колеги си.