Петият международен форум за възпоменание на Холокоста събира лидери от цял свят, за да ни припомни един от най-мрачните и срамни периоди в човешката история и да ни предупреди никога повече да не го допускаме. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на възпоменателната церемония в мемориалния комплекс "Яд Вашем" в Израел, с която се отбелязват 75 години от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

Във възпоменателното събитие участват 47 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

Еврейска организация обвинява България в холокост

Еврейска организация обвинява България в холокост

От БЕНИ алармират, че "Шалом" преднамерено изкривява историческата истина

България е тук с високо вдигнато чело, защото не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта и можем само да се гордеем с този подвиг на българския народ, който тук се цени изключително високо, подчерта държавният глава. Той да обединим усилията в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и омразата.

Радев посочи и че форумът се провежда във време на усложнена глобална среда за сигурност и изрази надежда събитието да спомогне за укрепване на сигурността.

Предстои президентът да се срещне с представители на българската общност в Тел Авив и да присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм "Следващото поколение" на българския режисьор Димитър Гочев.

Борисов: С морал, смелост и твърдост българите спасиха своите евреи

Борисов: С морал, смелост и твърдост българите спасиха своите евреи

Премиерът участва в церемонията за 75 г. от спасяването на българските евреи...