Русия може да удря от различни страни. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на пролетната сесия на НАТО, която се провежда в София.

В сухопътната част имаме много възможности за реакция на НАТО, категоричен бе той. По море обаче сме уязвими, според него.Това изисква по-комплексен подход от страна на НАТО, препоръчва Евтимов.

Русия се намеси в икономическите зони на Черно море, припомни той. Русия увеличава риска от ескалация на напрежението в Черно море, смята началникът на отбраната. Използването на бомбардировачи и дронове създават рискове и проблеми в региона, по мнението му. 

Атанас Запрянов предупреди: Русия се опитва да се намеси във вота на 9 юни

Атанас Запрянов предупреди: Русия се опитва да се намеси във вота на 9 юни

Той поиска повече активност на Алианса в Черно море

Има екслация в киберсферата с кибератаки и дезинформация, обясни Евтимов. Пропагандата и дезинформацията влияят на страните в региона, смята той. Целта е да се разклати подкрепата за украинските сили.

Отбранителните ни способности ще се увеличат с пристигането на новите изтребители F-16, стана ясно от коментара му. 2% от БВП за отбрана не е достатъчно, по думите му. Шест мини сме неутрализирали до момента, но за да се локализират и неутрализират мините трябва да има специална работна група.

Предизвикателство пред страната ни е заместването на съветското военно оборудване у нас. Пропагандата на руските наративи лесно се възприемат у нас, както предупреди Евтимов. Множество институции са ангажирани с този проблем и работим срещу този процес със САЩ и Великобритания. България е надежден съюзник на НАТО в Източния фланг, категоричен бе той.

Пред медии адмирал Емил Ефтимов коментира, че тази година не е имало определяне на временна предупредителна зона в Черно море от страна на Русия. 

Припомняме, миналата година имаше такъв. Това означава, че цивилният трафик трябва да се съобразява с тези зони и ако влезе в тях, съгласно Международното право, влиза на собствен риск. Това доведе до увеличение на някои такси и застраховки, оказа влияние върху морския бизнес и създаде предпоставка за несигурност, посочи адмирал Ефтимов. Той припомни, че България беше първата държава, която реагира. Към момента не наблюдаваме такава активност, увери още той.

Запрянов видя опит Русия да осуети износа на зърно от Украйна

Запрянов видя опит Русия да осуети износа на зърно от Украйна

С военни учения в нашата икономическа зора в Черно мое