Руският шпионаж не е случайност, а много добре планирана операция. Това заяви пред Нова телевизия Соломон Паси. Изказването му беше в отговор на въпрос дали е случайно, че упрекът на руския президент Владимир Путин, че България умишлено бави "Турски поток", идва точно след посещението на българската делегация в САЩ.

Относно срещата на върха на НАТО в Лондон Паси отбеляза, че е добра новина, че България е влязла в "клуб 2%" - тя беше една от 9-те държави, поканени на обяд от американския президент Доналд Тръмп. По негови думи това е нещо като Натовски Шенген или Натовска Еврозона и страната ни е успяла да влезе в тази ексклузивна група. Не хваля правителства за щяло и нещяло но трябва да се отдаде дължимото на направилите сделката за Ф-16, отбеляза той.

Запитан какво по-добро ще ни се случи след покупката на изтребителите Ф-16, Паси отговори: "Когато си купите ключалка или си сложите СОТ вкъщи, какво хубаво се е случило? Предпазните мерки, които взимате, не са за да ви се случи нещо хубаво, а за да не ви се случи нещо лошо". Той подчерта, че военните разходи са част от отбраната и сигурността, а не от социалните придобивки.

На въпрос как НАТО ще защити България, след като няма армия, Паси поясни, че в НАТО работи чл. 5 - ако една държава бъде нападната, това е равносилно, че всички държави са нападнати и всички оказват защита на нападнатата.

Тръмп обядва само с 9-те държави от НАТО с поне 2% от БВП за отбрана

Тръмп обядва само с 9-те държави от НАТО с поне 2% от БВП за отбрана

САЩ, Великобритания, България, Естония, Гърция, Латвия, Полша, Литва и Румъния

В Лондонската среща се очерта, че най-голямата заплата за НАТО е Путин - той се приравнява към терористичната заплаха, посочи той, допълвайки, че отношенията на НАТО спрямо Русия са се преобърнали след анексията на северните територии на Грузия и на Крим.

"Нашите власти обичат руския шпионаж, обичат България да бъде шпионирана от Москва. Има такава любов", заяви още Паси. Той бе категоричен, че изгонването на някой и друг български дипломат от Русия не е толкова страшно. По негови думи гоненето на дипломати е просто пинг-понг - "вие изгонихте, ние изгонихме". Според Паси обаче Путин е благодарен, чу България пуска руските самолети в Сърбия, където е най-голямата шпионска централа на Русия - на едва 30 км от страната ни.

Норвежки депутат предложи НАТО за Нобеловата награда за мир

Норвежки депутат предложи НАТО за Нобеловата награда за мир

Почетна номинация

Паси заяви, че въведената от Тодор Живков политика на снишаване е влязла в българското ДНК. Това се виждало и днес с прелитането на руските самолети и с "Турски поток", който по негови думи е голям проблем за страната ни. Според Паси е категорично по-добре България "да се отърве" от този проект, тъй като с него не се постига реална диверсификация на енергийните източници. Добре е източниците да са повече и различни, но те са повече и еднакви, обясни той.

По думи на Паси следващата интересна тема на срещата на върха в Лондон е бил Китай, когото НАТО е определил като предизвикателство.

НАТО: Агресивна Русия е основна заплаха, Китай е предизвикателство

НАТО: Агресивна Русия е основна заплаха, Китай е предизвикателство

Отбрана, възпиране, диалог: Различни субекти оспорват международния ред

Областта, в която е най-интересен Китай, е изграждането на мрежата 5G. Ролята на Хуавей е от критична важност - Китай се превръща в смарт противник, коментира ситуацията той.

Паси обясни, че за разлика от Русия Китай има интелигентно поведение, тъй като тя планира да проникне в Запада чрез 5G мрежата, което по негови думи е дългосрочно опасен подход.

Като обобщение той заяви, че е удовлетворен от провелата се среща на НАТО, тъй като темите Космос и Арктика също излизат на дневен ред, а връзките с Австралия, Нова Зеландия и Корея са нов приоритет. Радваме се, че предвижданията се сбъдват, но сме малко тъжни, че толкова късно, призна Паси.

Русия гони български дипломат

Русия гони български дипломат

Посланик Атанас Кръстин е извикан днес в руското външно министерство