Министърът на външните работи Николай Милков разкритикува решението на македонския съд да даде 6 месеца условно, което е най-леката възможна присъда, на певеца Ламбе Алабаковски. На 4 юли 2022 г. Алабаковски подпали българския културен дом "Иван Михайлов" в град Битоля.

"През тази седмица събитията бяха две. Първото беше свързано с футбония мач, но тази тема мисля, че до известен смисъл вече е изчерпана, ние реагирахме своевременно, получихме и реакция от македонското министерство на външните работи. Съпоставено обаче с другото събитие през седмицата - условната присъда на певеца Ламбе Алабаковски, двете неща в съвкупност разкрива един структурен проблем с правата на българите в Република Северна Македония", каза първият ни дипломат. 

Албания и Северна Македония започнаха преговори за еврочленство

Албания и Северна Македония започнаха преговори за еврочленство

Това обаче е само "краят на началото", каза Еди Рама

По думите му тази присъда е най-леката възможна, според НК на РСМ за такова действие се полагат между 6 месеца и 5 години затвор.

"Следва да се има предвид, че има и други членове на НК, по които той може да бъде подведен под отговорност, а и в македонската наказателна система присъдите имат кумулативен ефект. Тоест би следвало да се очаква една значително по-сериозна присъда в случая", каза на пресконференция в подопечното си ведомство нашият първи дипломат. 

Както скандиранията на футболната среща, така и символичната присъда на Алабаковски, счита министърът, представляват престъпления от омраза, които обаче не се третират като такива.

"Липсата на адекватни наказания изпращат послания към обществото в РСМ и към нас. И това послание не бих казал, че е позитивно. Това съставя обща картина, която ни безпокои - ерозиране на договореностите, при които РСМ започна преговори", заяви Милков.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Припомняме, историците и учените от националния кръг за "Македония" настояха пред евродепутатите в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург да не бъде крадена Българската история. Другото искане на страната ни бе българите да бъдат признати за държавотворен народ и да спрат посегателствата - физически и психически срещу нашите сънародници там, както и подмяната и оскверняване, подмяна и разруха на наши паметници.

Въпреки това на 4 юни 2022 г. бе подпален българския културен дом в Битоля. Това може да се каже, че е пряка илюстрция на отношението към българите в РС Македония.

Междувременно като брутален фалшификат определи преброяването в Северна Македония председателят на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония Петър Колев.

По думите на проф. Иван Илчев след 100 г. преследвания 3500 признали, че са българи в РСМ, е много.