България отказа на Русия въздушен коридор за полети на самолети с хуманитарна помощ за Сирия.
Министерство на външните работи (МВнР) на България потвърди информацията, която по-рано беше разпространена от гръцки медии.

Руски депутат за решението на София: Васалът изпълни искане на господаря си
Още...

„Ние не разрешихме преминаването на руски военно-транспортни самолети през територията на България във връзка с това, че въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения. Българското МВнР самостоятелно е взело това решение", каза представителката на министерството Бетина Жотева, цитирана от ТАСС.

От МВнР уточниха, че основанието за отказа е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане над територията на България относно целта на полетите и превозвания товар.

Съобщава се също, че руските власти са поискали въздушен коридор през България за самолети с маршрут от Руската федерация до Сирия за периода от 1-ви до 24-и септември.

Междувременно РИА "Новости" съобщава, че заради забраната два руски самолета с хуманирана помощ ще летят през Иран, като отказът на българската страна обезсмисляла въпроса за използването на гръцкото въздушно пространство.
"Решението на България облекчава живота ни и снема товара от нас да отговаряме на руското искане", пишат гръцките медии.

България забрави, че я освободихме, козирува на Вашингтон, избухна зам.-шефът на Думата
Още...

На този етап от руското външно министерство са отказали коментар.

В коментар на решението на българските власти руският сенатор Владимир Джабаров коментира, че то нямало голямо значение, защото Русия използвала основно други маршрути - през Закавказието и Иран.

„По принцип вчерашните изявления заради Гърция предизвикаха усмивка, защото всички знаят, че от миналата година руските ВВС заобикалят територията на Украйна, затова полети над Гърция са невъзможни по каквито и да било въпроси. Самолетите, които летят за Близкия изток, летят по маршрута Москва-Закавказие-Турция-Иран. Не е възможно да попаднат там през Гърция", уточни Джабаров.

Членът на горната камара на руския парламент също така определи като несъстоятелни подозренията на западните държави, че под формата на хуманитарна помощ Русия може да предоставя на Сирия военна техника.
„Става дума за хуманитарни товари", категоричен е сенаторът. Той добави, че дори теоретично е нерентабилно да се доставя оръжие чрез самолети.

Владимир Джабаров изрази съжаление по повод на усилията на САЩ, насочени към възпрепятстването от балканските страни на полетите на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Джабаров е убеден, че е „правилно да се оказва помощ на място, за да могат хората да остават там, да живеят, отколкото да се създават миграционни проблеми на самата Европа".

„Това, че българите откликнаха (на исканията на САЩ) първи, ще лежи на тяхната съвест", заключи той.

Припомняме, през последните дни стана актуален казусът с преминаването на руски самолети през въздушното пространство на Гърция на път за Сирия. Първо стана известно, че САЩ са поискали от Гърция да не позволява на руски самолети да преминават през нейна територия, а по-късно високопоставени руски представители предупредиха Гърция да не приема искането на САЩ.