В декларация по случай първата годишнина от присъединяването на България към НАТО Народното събрание изрази подкрепата на страната ни към политиката на “отворени врати” на Алианса към кандидатките от Югоизточна Европ.

В декларацията, внесена от лидерите на всички парламентарни групи и гласувана в началото на днешното заседание се отбелязва, че през изминалата година от присъединяването си към Северноатлантическия алианс България успешно се е включила в структурите и дейностите на Алианса и е увеличила приноса си за ефективното осъществяване на мисиите на НАТО на Балканите, в Афганистан и Ирак.

В документа българският парламент декларира решимостта на България да работи за задълбочаване на трансатлантическата връзка и на партньорството между НАТО и ЕС с цел реализиране на съвместни действия.

България твърдо подкрепя скорошното присъединяване към НАТО на страните-кандидатки от Югоизточна Европа – Македония, Албания и Хърватия, както и евроатлантическата интеграция на Сърбия и Черна гора и на Босна и Херцеговина, се казва още в декларацията.

Народното събрание прекрати пълномощията като народен представител на Силвия Нейчева от НДСВ, която беше назначена за заместник-министър на външните работи.

Депутатите продължават с гласуването на второ четене на промените в изборния закон.