Конретни послания към срещтата на високо равнище на Евросъюза в Солун, която ще се проведе след броени дни, прозвучаха на тристранната среща: България и Румъния да видят записани годините 2004 и 2007 г. за края на преговорите и пълноправното си членство в ЕС. Турция да чуе ясната европозиция за своето интегриране в Европа.

Първанов изрази сериозни очаквания за предсоящия форум на Европейския съвет. Обща е волята на трите страни да се промени имиджът на региона. Първанов предложи да се правят общи PR-кампании за представяне на един общ образ на държавите, подобно на Скандинавия и Прибалтика.

Друг акцент в преговорите бяха инфраструктурните проекти в региона. Според българският президент Първанов, атрактивни проекти от години стоят на хартия без партньорите от ЕС да разберат, че това е най-добрата инвестиция за стабилността в региона.

За такива важни проекти трябва да се обърнем с молба за финансиране към Пакта за стабилност и Европейската банка за възстановяване и развитие, подчерта Илиеску.

Шестата тристранна среща в Нептунския курорт приключи с подписването на съвместна декларация на тримата президенти.