Медицинският екип от Военномедицинска академия заминава утре за Мали, където ще се включи в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali).

Военните медици ще бъдат изпратени от министъра на отбраната в оставка Аню Ангелов и от началника на ВМА генерал-майор проф. Стоян Тонев, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Мисията е за близо 16 месеца с четири ротации на различните екипи за по четири месеца. Българските военни медици ще бъдат включени в състава на медицинско осигуряване от типа „Роля 1", което ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, разположена в столицата на Мали - Бамако.

В четиричленния екип участват подполковник д-р Петър Трендафилов, коремен хирург; медицинската сестра младши сержант Мария Димитрова и двамата санитарни инструктори - старшина Антон Димитров и старшина Емил Стоянов. Заедно с тях ще пътува и командирът на Военномедицинския отряд за бързо реагиране и заместник-началник на ВМА по осигуряването на мисии - полк. д-р Александър Парашкевов.

Изпращането на медицинския екип ще се състои утре, 6 март, в 08.30 ч. в района на транспортна авиационна група „Враждебна".

На 6 февруари тази година Министерският съвет на Република България прие решение за изпращането на медицински екип до 4 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България с личното си въоръжение и екипировка в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali).

С участието си в EUTM Mali нашата страна демонстрира своята ангажираност към общите усилия на Европейския съюз за дълготрайно решаване на кризата в Мали. Участието ни ще допринесе за изпълнението на дадения от Съвета за сигурност на ООН мандат и ще е в съответствие с изразената международна воля и демонстрираното единство на съюзниците за постигане на целите на Мисията, уточняват от военното ведомство.