ЕК ще излезе с унищожаващ доклад за България следващата седмица.
За корупция по високите етажи на властта, лошо управление и провал в управлението на парите от еврофондовете.

Това съобщава Ройтерс, като с тази публикация агенцията се присъединява към множеството коментари и анализи на все още неофициалния евродоклад.

Организирана престъпност и корупцията утежняват проблемите на лошата администрация и съдебната система, цитира ощ агенцията.

В резултат на това Брюксел налага забрана на четири български агенции върху управлението на фондовете, потвърждава и Ройтерс.

Из доклада
България не е способна да се възползва в пълна степен от тези ползи (еврофондовете, бел.ред.) заради критичната слабост на своя административен и съдебен капацитет - както на местно, така и на регионално и национално ниво. Българската публична администрация страда от голямо текучество на служители, неатрактивни заплати, които създават възможности за корупция....  Корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност допълнително усилва общата слабост по отношение на административния и съдебен капацитет.

Според официални служители в ЕК докладът за България е най-критичният писан някога за държава членка на ЕС.

Говорителят на ЕК Марк Грей заявява, цитиран от агенцията, че няма да отрече твърденията за доклада, добавяйки че документът, който той е виждал не е крайният вариант.

Единственият доклад, който има значение е този, който ще излезе на 23 юли, подчертава Марк Грей.

Най-значителното количество пари, което ще бъде изгубено е по програма ФАР, става ясно още от проектотекста.

По-рано днес в отново Ройтерс съобщи новината, че Европейската комисия спира достъпа на четири български агенции до фондове на Европейския съюз заради корупция.

В информацията на агенцията се допълва, че ЕК ще замрази близо един милиард евро от предприсъединителната помощ.

Британският The Daily Telegraph публикува пък в материал със заглавие „Евросубсидиите „плячкосани" от българската мафия", част от доклада.
България има население от 7,7 млн. души и е страната с най-ниски заплати в ЕС, посочва още изданието.