Образователни програми за изучаване на български език, както и изпращането на повече преподаватели от страната ни, поискаха на среща с президента Росен Плевнелиев представители на българското малцинство в Румъния.

В срещата, която се проведе в петък вечерта, участваха и министърът на външните работи Даниел Митов, както и народният представител от Съюза на банатските българи в румънския парламент, Никулае Миркович.

"Усещаме подкрепата на българската държава и в Банат, и в другите населени места, в които живеят представителите на българската общност в Румъния, но съхраняването на родния език, особено сред по-младите поколения, изисква активна подкрепа от страна на България", заяви народният представител Никулае Миркович.

Сънародниците ни в Румъния подчертаха пред държавния глава, че днес в Букурещ е останал само един преподавател по български език и поискаха страната ни да възстанови и опреснителното обучение на роден език за представителите на малцинството ни, които са се провеждали в миналото в България - в Габрово.

Голям проблем за българите в Букурещ е и липсата на собствен  православен храм, който да служи като духовен център за българската общност в румънската столица, посочиха още сънародниците ни. Държавният глава подчерта, че въпросът е бил обсъден по време на срещите му в Букурещ и румънската страна е обещала съдействие за решаването на въпроса.

Сънародниците ни в Румъния поискаха да бъде ускорен процесът на придобиване на българско гражданство и държавният глава подчерта, че ще бъдат проверени случаите на необосновано забавяне при даването на отговор на вече подадените молби към българските институции.

Значителният ръст в двустранния стокообмен и все по-големият брой компании от България, които желаят да се установят или да разширят позициите си в Румъния, създават благоприятни предпоставки за по-ефективното използване на имотите на  българските организации, посочиха още пред президента Росен Плевнелиев представителите на Федерацията на българската общност в Румъния. Организацията работи за изграждането на първия мултифункционален център, в който освен българско училище и детска градина ще бъдат разположени и представителства на български компании, с което да се осигури неговата финансова издръжка.