Това е по-дългото председателство и по-скъпото. Така вицепремиерът Меглена Кунева коментира пред журналисти в Министерския съвет решението България да поеме председателството на ЕС от 1 януари 2018 година.

Кунева обясни, че причината е, че през втората половина на годината, когато по принцип трябваше да поемем председателството, има един месец, в който няма събития – през август институциите не работят и работните сесии са по-малко.

Поемаме председателството на ЕС от 1 януари 2018 г., потвърди Кунева

Поемаме председателството на ЕС от 1 януари 2018 г., потвърди Кунева

Заради Брекзит председателствата се изместват с 6 месеца

Според Меглена Кунева оскъпяването на председателството идва и от факта, че в първата половина на годината имало най-много работни групи и било много по-наситено със събития.

Тя визира предстоящите по време на българското председателство празници - 9 май - Денят на Европа, 24 май. „Сега 24 май ще бъде ден, за който надявам се всички ще разберат – поне в Европа, надявам се и в целия свят”, каза още вицепремиерът и просветен министър. 

Кунева смята, че е необходимо България да засили подготовката си. Тя уточни, че след Брекзита във Великобритания и изтеглянето на българското председателство са започнали двустранни срещи в министерствата с цел ускоряване на подготовката. Обучението на администрацията е предвидено за есента. „Смятам, че с обучението сме в добро темпо”, коментира още Меглена Кунева.

Очаква се до септември следващата година да имаме място, където председателството ще се проведе. Министерският съвет е определил това да бъде НДК.