България е незаобиколим фактор в Югоизточна Европа и работи за позитивна промяна на Балканите, за свързаност, за свободно движение на хора, стоки и услуги, за бизнес и културен обмен, за приятелство и добросъседство".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

В изказването си пред дипломатическите представители държавният глава подчертава, че днес българският политически елит демонстрира нов подход - конструктивен диалог и търсене на съгласие.
„Очаквам политиците да докажат, че българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции и че имаме политическа воля да предприемем всеобхватни реформи. 2015-а трябва да бъде годината на екипната работа и на реформи за България", посочи президентът.

Държавният глава е категоричен, че през 2015 година българските институции могат да придвижат напред реформите във важни за обществото сфери и открои съдебната система, здравеопазването, енергетиката, образованието, административната и пенсионната реформа, водния сектор, сектор „Сигурност".

Българската банкова система е стабилна и се ползва с висока ликвидност", заяви още президентът и добави, че страната ни ще се присъедини към Единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за присъединяване към Европейския банков съюз. „Влизането на България в Шенген е стратегически приоритет за страната", посочи още държавният глава.

По повод на терористичния акт срещу френското издание „Шарли Ебдо" Плевнелиев коментира, че той доказва, че за омразата няма граници и затова борбата срещу тероризма е обща кауза, а свободата и толерантността - наше верую.

По думите на президента, най-важният приоритет на Европейския съюз трябва да бъде изграждането на функциониращ и интегриран вътрешен пазар за електроенергия и природен газ. Плевнелиев призовава за завършването на интерконекторните връзки между отделните държави, за либерализация и диверсификация на пазарите и доставчиците.
„Трябва да свържем мрежите в региона - магистрали и железопътни линии, електроенергийните мрежи и телекомуникациите. Нашето „оръжие" е интеграцията и върховенството на закона, а не изолацията и върховенството на силата", заяви българският държавен глава.