Николай Бареков обяви, че подава оставка като председател на председателския съвет на Коалицията от партии „България без цензура".

В обръщение към лидерите на останалите партии от коалицията Бареков уточнява, че този жест трябва да се приеме като символ, тъй като КП ББЦ де юре и де факто е прекратила съществуването си с успешното си представяне на парламентарните избори. Като съпредседател имах право на вето за всички решения, които евентуално биха насочили тази коалиция в различни управленски конфигурации. Правило, от което не се наложи да се възползвам.

С моето оттегляне от съпредседателския пост, заявява още бившият журналист, политическа партия „България без цензура" вече не е част, дори и неформално, от каквато и да е било коалиция в настоящия момент.

По този начин явно Бареков отговаря на снощното изявление на коалицията, която съобщи, че издига за неин и на парламентарната група говорител Любен Дилов-син, изтъквайки, че Бареков може да говори вече само от свое име, но не и от това на коалицията от партии и ПГ на БДЦ.

В днешното си изявление Бареков съобщава, че като лидер на ББЦ застава и подкрепя народните представители, които са членове на партията, да гласуват в парламентарната група БДЦ.

Той уточнява, че поведението на „България без цензура" е опозиционно на управляващата четворна коалиция плюс ДПС и всяка друга партия, която е отговорна за запазването на статуквото. Следователно, това трябва да бъде линията на поведение и на нашите народни представители, изтъква евродепутатът.

Става ясно още, че на заседание изпълнителният съвет на ББЦ е определил за говорители на парламентарното представителство на ББЦ председателя Николай Бареков и шестимата народни избраници начело със Светлин Танчев.