22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".

БСП остава втора политическа сила, като социалистите събират подкрепа от 16,9% от анкетираните. На трето място пък е ДПС с 5,6%

От "Барометър" отчитат, че ВМРО с 5,3% имат тенденция за повишаване на одобрението, генерирано на евроизборите, като привличат т.нар. "патриотичен вот" на избирателите, включително и на привържениците на останалите две партии от вече разпадналата се "малка коалиция".

Снимка 439141

Източник: Барометър

Според проучването евентуална партия на Слави Трифонов би получила 1,7% при провеждане на парламентарни избори, като тя има потенциал да "открадне" избиратели от по-малките партии, които в момента отбелязват отлив на одобрение - "Воля", "Атака" и партията на Бареков.

На този етап заявлението на анкетираните да я подкрепят е преди всичко израз на одобрение спрямо личността на Слави Трифонов като обществена фигура и тепърва ще си проличи доколко ще привлече реален вот както персонално той като политик, така и формацията, която ще създаде - като политическа платформа и като лица, които ще предложи на публиката, уточняват от "Барометър".

От агенцията посочват, че до момента партия на Трифонов не води до значими промени в стратификацията на политическия живот. Според тях Слави Трифонов може да се определи като "новия Бареков".

Запитани дали са доволни от финансовото си положение, 42,1% от анкетираните са отговорили, че средства, с които разполагат, са удовлетворителни. Други 39,2% обаче не са доволни от финансовото си положение и биха желали да е по-добро. 18,7% от сънародниците ни пък нямат мнение по въпроса.

Снимка 439140

Източник: Барометър