Координационният център на НАТО може би ще заработи около април или май месец. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев след заседанието на Комисията по отбрана, но подчерта, че позицията му е "с условност".

По време на днешния блиц контрол Ненчев разговарял с депутатите от комисията за състоянието на въоръжените сили, както и за Координационния център на НАТО, който ще бъде изграден в София.
Ние имаме готовност да стартираме незабавно, но зависи и от нашите партньори, изтъкна още той. Министърът е изложил и подробности, свързани с участието му преди седмица в срещата на военните министри, която се проведе главната квартира на НАТО в Брюксел.

Военният министър изрази удовлетворение, че народните представители са съпричастни към проблемите на Българската армия и към това, което се случва през последните седмици.

Нагнетяване на напрежение, свързано с разполагане на тежка техника, обявяване на война, площадки, мобилизация - всичко това не отговаря на истината, подчерта той. Министърът е благодарен на онези депутати, които го подкрепили и изразили желание да помогнат за успокоението на обществото.

Ненчев посочи и двата варианта за финансиране. Първият, който е и по-вероятен според него, е всяка страна, която участва, да покрие разходите на хората си. Втората алтернатива е НАТО да поеме цялата сума.

Засегната бе отново и темата с орязания бюджет на Министерството на отбраната. "Това, което премиерът обеща, е една част от тези средства да постъпи от продажбата на имоти с отпаднала необходимост", коментира Ненчев. Той допълни обаче, че би искал МО да се занимава със своята основна дейност, а не да се превръща в брокер на недвижими имоти.

Във връзка с позицията на финансовия министър Владислав Горанов, който не предвижда никаква актуализация на бюджета тази година, Ненчев се надява финансист номер 1 да промени становището си.