Управляващите са с амбицията новите поправки в изборното законодателство да бъдат разгледани след 14 до 30 дни. Припомняме, промените се наложиха след президентското вето.

Новите изменения предвиждат извън страната да се разкриват до 35 секции. Нямало проблем и със заявленията за разкриване на секция в чужбина. Дали да са 40, 60 или 100 този въпрос е отработен в голяма степен от българските общности в чужбина, коментира в кулоарите на парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

По мнението му сънародниците ни зад граница са отработили гласуването и организацията по вота.

Не приемам, че това е закон за една държава, подчерта Кирилов по повод критиките за новите изменения и че те били насочени към вота в Турция. Това е закон за равенството на българите във всички държави, категоричен е депутатът. Не било редно в дадени държави да има повече секции, отколкото в други.

Кирилов настоява мобилизацията да става по ясни правила. Проблем е, че някои европейски държави не позволяват масово разкриване на секции. Имало определени изисквания за това. На предходни избори една държава е разпоредила разстояние от над 200 от секция до секция.

По повод новата тема за вот по пощата - както е в Австрия, Данаил Кирилов настоя за минимална правна култура и изтъкна, че Конституцията изисква защита тайната на вота. По пощата такава гаранция нямало. Депутатът настоя да се спазва този принцип за тайната на вота.

Идеята на новите поправки е те да влязат в сила още за президентския вот.