Българските воини ще продължават да изпълняват досегашните си задачи, свързани с охраната на обектите и конвоирането в Дивания /Ирак/.
Това заяви в Карлово началникът на ГЩ на Българската армия ген. Никола Колев. Той посети в 61-ва Стрямска механизирана бригада по повод официалното разформироване на Четвъртия пехотен батальон от Ирак.

Началникът на генералния щаб Никола Колев каза, че българският батальон в Ирак няма да участва в охраната на изборите в Ирак в края на месеца.
Тази задача ще се изпълнява от иракската полиция и националната гвардия.

Българският контингент, разположен в Дивания, ще охранява два основни пътя и контролни постове, от където евентуално могат да преминават терористи.
По време на церемонията министърът на отбраната Николай Свинаров определи мисията на четвъртия ни контингент като изключително коректно, достойно и професионално изпълнена.

116 военнослужещи от батальона бяха наградени с предметни награди, 40 от тях със заповед на министъра на отбраната. Командирът на батальона подп. Михаил Попов получи лично оръжие.

С щикове бяха наградени 50 военнослужещи със заповед на началника на Генералния щаб. 26 военнослужещи отличи и Главният щаб на Сухопътните войски, предаде БТА.