Български специалисти ще заминат за Кербала, за да демонтират сателитните комуникационни средства от базата на нашия контингент и да ги преместят в новата база в Кадисия.
Това е един от проблемите, които изискват специално решение в процеса на предислокацията на батальона ни, обяви началникът на Генщаба ген. Никола Колев.

Днес той се яви пред парламентарната комисия, за да информира за ситуацията в Кербала и процесите по вземане на решението за предислокацията.

Генералът обясни, че база “Еко” е инспектирана от старшия национален координатор, че военното ръководство има пълна информация за състоянието й и за това, какво е необходимо да се направи, за да отговаря тя напълно на нашите изисквания.

Батальонът ни не разполага с необходимите транспортни средства за преместването на техниката и имуществото и затова сроковете за предислокацията зависят от осигуряването на необходимите условия от страна на коалиционните партньори.
При наличието на необходимите средства, добра организация и бойно подсигуряване не е проблем това да стане в рамките на 2 седмици, каза ген. Колев.

Преместването ще започне, след като завърши процесът на планиране, бъдат изяснени всички детайли и тогава министър Свинаров ще подпише заповедта, обясни началникът на Генералния щаб.

Имаме пълно право да определяме поведението на военния министър като объркано, непоследователно и безотговорно - и затова неприемливо, каза говорителят на БСП Ангел Найденов.
Той се оплака, че пред комисията не са представени убедителни мотиви за това решение и за безопасността на новата база.
Социалистите ще продължат да настояват за парламентарен дебат и за ново решение на НС, както и ще отстояват позицията си за изтегляне на контингента ни в Ирак не по-късно от 31 януари догодина.

Стана ясно, че е имало пълно объркване в политическото и военно ръководство, че то е вървяло след събитията, не е било уведомено за първоначалното намерение на коалиционните партньори и че решението е взето без него, каза Димитър Абаджиев.
Това според него показва, че липсва какъвто и да е авторитет на двамата военни ръководители.

Абаджиев напомни, че на 23 септември Свинаров и Колев са се скрили от парламентарната комисия, а вчера военният министър е признал, че писмото на началникът на генералния щаб на полската войска е получено два дни по-рано.

Абаджиев не отрече, че от изнесената от шефа на военното разузнаване ген. Пламен Студенков информация става ясно, че база “Еко” наистина на пръв поглед е по-безопасна.
Депутатите обаче не са получили убедителни доводи за намаляването на рисковете за българската вътрешна сигурност.

Сигналите, които военното и цивилно ръководство на МО излъчват, правят страната ни лесна мишена за терористите, смята Абаджиев.