ДПС са недоволни от темпа, по който се движи казусът КТБ, стана ясно от брифинг на ДПС в Народното събрание.

Йордан Цонев обясни, че Радослав Миленков, шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, е обяснил на формацията, че въпросът чуждестранна фирма да разследва какво се е случило с банката на Цветан Василев тепърва ще се обсъжда.

От ДПС са получили и отговор на писмо от Местан, Цонев и Делян Пеевски до управителя на Фонда за гарантиране на влоговете. В него те питат дали чуждестранна компания може да проследи какво се е случило в КТБ. Всичко, случило се в КТБ, да стане достояние на българската общественост, настоя Йордан Цонев. Заграбеното пък трябвало да се върне.

Случилото се с КТБ - преди и след отнемането на лиценза на банката, според Йордан Цонев било много притеснително. Всички опити за повторно източване на активи от КТБ да бъдат пресечени, настоя депутатът.

Ирландия използвала чуждестранни компании, които да проследят активите на фалирали банки там. Ние се движим по отъпкана пътека, каза още Йордан Цонев.
Практиката в Ирландия показвала, че хонорарът на фирмите, които проучвали фалит на банка, бил многократно по-малък от това, което се връщало. Колко точно струва услугата обаче от ДПС не знаят. Сумата зависела от конкретните ангажименти, с които се натоварвала фирмата.

Колкото по-бързо се наемела фирма, толкова по-добре щяло да бъде. От ДПС настояват за обществен натиск, за да започне в най-кратък срок международното независимо проучване на случилото се в КТБ. Нещата там трябва да се движат много бързо, много прозрачно и много рязко, категоричен бе Йордан Цонев.