Членове на СИК от Свети Влас и Обзор с автобуси и микробуси стоят на пристанище Бургас и очакват да напреднат на опашката, за да предадат изборните книжа. Те са там от 01.30 часа през нощта, съобщи БиТиВи от мястото.

Изчакването е на пристанището, тъй като залата, където работи РИК се намира до болницата и не трябва да се пречи на пътя на линейките.

В столичната зала "Арена Армеец" също има трудности. Бавно и трудно се движи процесът, тъй като протоколите са усложнени. СИК-овете предвид COVID обстановката нямаха най-доброто обучение, машина плюс хартия е за пръв път в толкова голям мащаб. Бавно върви обработката на протоколите от РИК-овете. Това заяви председателят на 25 РИК Валери Цолов пред БГНЕС.

Данни при 61.08% протоколи: БСП затвърждава третата си позиция
Обновена

Данни при 61.08% протоколи: БСП затвърждава третата си позиция

ВМРО остава под 4%, следвани от БНО, която даде листитите на Васил Божков

"Има много грешки, огромен процент от протоколите са сгрешени. Започнахме към 10 часа вечерта, към момента са около 350 протокола приети от 521. С обработката на СИК-овете може би към края на деня ще успеем, но имаме много последваща работа. Евентуално утре сутринта ще сме в ЦИК, ако имаме късмет", каза Цолов.

По думите му към 8 сутринта са приети 348 секционни избирателни комисии, заяви друг представител на РИК. Приемът продължава от нас без прекъсване. РИК е от 19 души, за съжаление, умората и при нас оказва голямо влияние, ние сме от 24 часа без сън. За нас работата започва от 6 часа в изборния ден, след което се преместваме да приемаме протоколите. Между 20,30 и 21 часа приехме първата комисия, допълни тя.

Представител на Секционна избирателна комисия заяви, че около 5-6 часа са чакали. Нямахме проблеми. Има някаква организация, раздават вода, храна, пълен капацитет, каза представител на СИК.

Проблеми с приемането и обработването има и в Стара Загора. Близо три четвърти от 504-те секционни комисии изкараха безсънна нощ в чакане на ред пред Регионалната библиотека "Захарий Княжески", където се приемат изборните книжа на РИК-Стара Загора. Към 6 часа са приети 141 изборни протокола от общо 504 секционни комисии. Изключително бавно се обработват и приемат изборните протоколи в Стара Загора, заради масови грешки при попълването, обясни председателят на РИК- Стара Загора Теодора Крумова.

Едва 5 от 14-те общини в област Благоевград са преминали през приемането на протоколите в РИК. 5 часа са чакали представителите на 6-та СИК в гр. Симитли, като те обясниха многото секции и грешки в протокола. До 7 ч. бяха преминали секционните комисии от Благоевград, Симитли, кресна, Струмяни и Якоруда. В 7.30 за прием на протоколите влязоха представители на гр. Хаджидимово.