Ако се върнем 15 години назад, едва ли бихме си представили че България ще стане член на НАТО, или пък че ще бъде постигнато съгласие за разполагане на американски бази на българска територия.

Това заяви на конференцията по случай 15 години атлантическо движение в България американският посланик Джон Байърли.
Той подчерта, че НАТО работи много добре със страната ни, която е взела участие в много от мироопазващите мисии на алианса. Американският посланик заяви, че разполагането на американски бази ще донесе много ползи на България. Той бе категоричен, че така инфраструктурата ще се подобри, ще се подобрят и комуникационните способности между военните от двете страни и ще се постигне обмяна на културни ценности между двете страни.

Освен това американските военни ще научат повече за българския народ, за културата на българите и техните обичаи, посочи Джон Байърли.

Той подчерта че в момента НАТО е в процес на трансформация. След атентатите от 11 септември основна цел на алианса е борбата със световния тероризъм, обясни американският посланик.
През 21 век НАТО няма да се превърне в полицейски орган, а и не може да се занимае със всички световни заплахи за сигурността, допълни Джон Байърли.
Той посочи, че през следващите 15 години НАТО няма да се занимава само с военни мисии и че няма да се превърне в хуманитарна организация. Очаква се през следващите 15 години НАТО да приеме нови членове, което е в интерес на организацията, каза Байърли.