Беа тен Тъшер е новият посланик на Кралство Нидерландия в България. Тя връчи акредитивните си писма на президента на България Румен Радев, съобщиха от администрацията на президента.

Тен Тъшер е родена през 1961 в Хенгело, Нидерландия. През 1985 завършва магистратура по шведски език и литература в университета в Хронинген и през същата година постъпва на работа в Министерството на външните работи (МВнР).

Тя е заемала различни позиции, чийто фокус е сътрудничеството за развитие, хуманитарната помощ, човешките права, Централна и Източна Европа, както и младши дипломатически позиции в посолствата в Зимбабве, Чехия и Словакия.

От 1996 до 2003 г. Тен Тъшер е Заместник-ръководител на Дирекция "Източна Европа" в МВнР. Работата й е свързана с връзките с Русия. Тя е и Ръководител на дирекцията, отговаряща за въпросите свързани с развитието на жените.

В периода 2003 - 2009 г. Тен Тъшер е временно изпълняващ длъжността посланик на Нидерландия в Гватемала, година по-късно е назначена за посланик, а през 2007 година става посланик в Бангладеш.

От 2009 до 2012 г. Беа тен Тъшер е Директор по въпросите на човешките права, половете, доброто управление и хуманитарната помощ в МВнР. През 2012 г. и 2013 г. тя е временно изпълняващ длъжността посланик в Азербайджан, Кипър и Унгария.

През 2013 г. Тен Тъшер е назначена за посланик в Норвегия (с акредитация и в Исландия), а от днес тя е посланик на Нидерландия в България.

Посланик Беа тен Тъшер притежава експертиза в областите на икономическата дипломация и бизнес-развитието, енергетиката, сътрудничеството за развитие, човешките права и върховенството на закона, равенството между половете, хуманитарната помощ, демократичните и икономическите промени.

Новият нидерландски посланик в София владее холандски, английски, френски, немски, испански и шведски език. Омъжена е за Рийн ван Виър, който я придружава в България.