Присъединяването на Румъния към Шенген няма да бъде предмет на гласуване по време на срещата на Съвета по правосъдие и вътрешни работи (ПВР) на 5 декември, съобщава "Юроактив".

Въпреки че присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство е включено в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, гласуване няма да има, като се има предвид, че Нидерландия, където току-що се проведоха избори, не е дала съгласието си за присъединяването на България, която е в пакет с Румъния.

Предварителният дневен ред на ПВР сочи, че на 5 декември ще има дискусии за цялостната ситуация в Шенгенското пространство, както и евентуален дебат по Решението на Съвета относно пълното прилагане на разпоредбите на Шенген в България и Румъния.

България в Шенген ще укрепи Съюза, убеждава Денков за бъдещето на Европа

България в Шенген ще укрепи Съюза, убеждава Денков за бъдещето на Европа

Премиерът настоява да бъде преодоляна тази европейска несправедливост

Румънски медии съобщават, че Букурещ ще се опита да свика извънреден Съвет по правосъдие и вътрешни работи след средата на декември, на който да бъде обсъдено присъединяването на Румъния на два етапа, като се започне от въздушните граници през март 2024 г. и последват сухопътните и морските граници. Не се обмисля раздяла с България, уверяват румънски източници.

Румънският премиер Марсел Чолаку е проучил този сценарий с испанския си колега Педро Санчес.

Припомняме, на 8 декември 2022 г. Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген и дадоха зелена светлина само на Хърватия заради опасения от наплив на незаконни мигранти.

През октомври стана ясно, че Нидерландия няма да свали скоро ветото си за присъединяването на България към Шенген.

Миналата седмица евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев заяви в Страсбург, че България няма да бъде приета в Шенген преди парламентарните избори в Австрия през 2024 г.

ЕК е готова да организира нова мисия в България заради Шенген

ЕК е готова да организира нова мисия в България заради Шенген

След като това бе поискано официално от Нидерландия