В циганските махали в Кюстендил отново няма да има изборни секции. Това обяви кметът Петър Паунов, цитиран от БНР. Той обясни, че толерирането на търгашеството с гласове е в разрез със съвестта му.

Заповедта вече била факт. Гласоподавателите от циганския кв. „Изток" са разпределени в 13 секции. Градоначалникът смята, че прави голяма услуга и на тях, защото по този начин не могат да бъдат контролирани за кого дават гласа си. Техен бил изборът дали искат да бъдат контролирани и дали искат да продават гласа си.

Циганските семейства в момента получават по 150 лв., за да бъде записано детето им в съседна община, за да се спасят училища, в които няма посещаемост, обясни Паунов. Той изрази надежда държавната намеса да спре това.

Петър Паунов изрази надежда резултатът от референдума в Кюстендил да бъде потвърден и на изборите. Допитването с въпрос дали жителите на Кюстендил искат Паунов да се кандидатира за още един мандат се наложило, защото партньорите и голяма част от съгражданите настоявали да продължат работата си. Това обаче концептуално се разминавало с виждането на Паунов за политика, а именно, че трябва да има мандатност.

На референдума със „за" отговориха 5000 души. 192 бяха „против".

Предстои да бъде подписан форматът на „Коалиция Кюстендил". В него ще влязат и ГЕРБ. Паунов уточни, че в последните две години и половина работят много добре заедно и не знае дали са обсъждали други кандидатури.