С тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини в София отбелязаха Деня на храбростта и празник на Българската армия. Църковният ритуал беше отслужен от Негово Преосвещенство Герасим, епископ Мелнишки, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква, съобщиха от МО.

В ритуала участваха представителни части на Националната гвардейска част, Сухопътните войски и Силите за специални операции. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отдадоха почит към загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин.

Макар и без парад в небето над София полетяха вертолети и самолети на Военновъздушните сили. Събралото се множество пред храм-паметника "Св. Александър Невски" аплодира военнослужещите от бойната ни авиация, които представиха способностите на вертолетите "Кугар", Ми-24, "Бел", "Пантер" и "Долфин", както и на самолетите "Пилатус", L-410, "Спартан", L-39, Су-25 и МиГ-29.

В демонстрациите на военната авиация в София и в Граф Игнатиево днес участваха близо 122-а военнослужещи от ВВС и 8 от ВМС.

Армията ни е ръба на оцеляването, смята майор Иван Милов

Армията ни е ръба на оцеляването, смята майор Иван Милов

Работата с хората е основното, което ще даде бъдеще на българската армия

Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан с демонстрации на способности от военнослужещите от Българската армия и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив.

В района на 61-а Стрямска механизирана бригада в Казанлък военнослужещи от Сухопътните войски представиха бойна техника на въоръжение в най-големия вид въоръжени сили. В демонстрациите участваха близо 100 военнослужещи с над 40 бойни машини и техника от 61-а Стрямска механизирана бригада, 2-а Тунджанска механизирана бригада, Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, Бригадно командване - Благоевград и 4-и артилерийски полк - Асеновград.

Румен Радев: Всички наши победи са рожба на единението

Румен Радев: Всички наши победи са рожба на единението

Приветствие на президента Румен Радев по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май

Над 80 военни матроси участваха в динамичния показ на Военноморските сили. Те са от Морския специален разузнавателен отряд, Морската вертолетна авиобаза "Чайка" и Флотилия бойни и спомагателни кораби. На Морска гара Варна те представиха десант на тактически екипи по въздух и вода, рейдови действия по брегови обект и бърза евакуация на тактически екипи по въздух и по вода. В началото бяха тържествено издигнати флаговете на корабите от военния флот. Ритуала изпълниха екипажите на фрегатата "Смели" и минния ловец "Цибър".

В Съвместното командване на специалните операции на учебен център "Црънча" над 80 военнослужещи демонстрираха специализирана колесна и авиационна техника. Те изпълниха елементи от операция за обезвреждане на терористи. Военнослужещите от силите за специални операции демонстрираха своите умения и при изпълнението на парашутни скокове от малка височина, стрелба с леко стрелково оръжие и инфилтрация по способа "Рапел".

Каракачанов: Изтеглянето ни от Афганистан е правилното решение

Каракачанов: Изтеглянето ни от Афганистан е правилното решение

Към момента 165 български бойци са зад граница

Министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха личния състав на Българската армия за професионализма и отговорността, с които служат в нейните редици.

"За да имаш армия, тя трябва да има дух", каза Каракачанов и изтъкна увеличението на възнагражденията и усилията за възстановяването и модернизирането на съществуващата техника и инфраструктура. Той припомни и сделката за закупуването на нова техника - изтребителите Ф-16.

"Българската армия винаги е била близо до хората и в тяхна защита", посочи адмирал Емил Ефтимов. По думите му в нетрадиционната обстановка от няколко точки в страната Българската армия успя да представи нова индивидуална екипировка и въоръжение, дейността си и вложените инвестиции, които мотивират личния състав за служба в нейните редове

"Живеем в динамично време, нарастват предизвикателствата пред системите за сигурност и отбрана в глобален и в регионален мащаб. Черноморският регион и Западните Балкани продължават да бъдат арена на противоборство и напрежение. Светът се променя, но неизменна остава ролята на Българската армия като надежден защитник на териториалната цялост и суверенитета на страната ни", заяви адмирал Ефтимов.