Придружителите на военноинвалидите с 90 и над 90 % увреждания ще имат право на безплатно пътуване, а безплатни лекарства по лекарско предписание и при утвърден списък от здравното министерство ще получават военноинвалидите с 50 и над 50 % увреждания. Това решиха депутатите, които разгледаха промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите и на първо, и на второ четене.

Министърът на отбраната Ангел Найденов проследи дебатите, а след това определи пред журналисти измененията в закона като морален жест от страна на Народното събрание.

„Това е една поредна голяма крачка в посока на отдаване на дължимото от страна на държавата към всички, които са пострадали по време или по повод изпълнение на своите военски задължения", отбеляза Найденов. Той изрази надежда, че всеки следващ министър на отбраната ще има ангажимента да допринася за разширяването на правата на военноинвалидите.

Според военния министър тези права не се изчерпват само с безплатните лекарства и с безплатното пътуване, а са много повече. Ангел Найденов увери, че необходимите финансови средства за такава промяна са разчетени и нито от НЗОК, нито от военно министерство изразяват притеснение за тяхното осигуряване.