От 11 години нивото на безработица в България е под средно европейското, малко над 7%, заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в Ямбол, цитирана от Дарик. Независимо от това проблемите и предизвикателствата на пазара на труда не са малки. Една от основните теми, по които работи социалното министерство и с работодатели, и с местните власти е за обучение на квалифицирани кадри.

По думите на министър Русинова в момента се търсят 10 хиляди шивачки. „За това как да направим образователната система и как да има най-бързо преминаване от Бюрото по труда към работодатели са и първите промени в Закона за насърчаване на заетостта. Местните власти, заедно с областните управители на всеки 6 месеца ще дават ясна и точна прогноза какви са нуждите от работна сила. Тогава инвестициите, които имаме в обучение и квалификация ще бъде доста по-ефективни", коментира министърът.

След като са установили, че в България има предимно икономическа мобилност - хората отиват там, където има работни места. От идната година ще стимулират т. нар. "географска мобилност".

Министерството на социалната политика ще подпомага в първата една година хора, които са си намерили постоянна работа до 50 км. Отдалеченост. Помощта ще е до 200 лева, което ще включва плащане на наем за жилище, плащане на такса за детска градина и други режийни разходи. До момента такъв пакет са заявили 2000 души, уточни социалния министър.

Зорница Русинова подписа договор с кмета на община Ямбол за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма развитие на човешките ресурси за предоставянето на услуги за ранно детско развитие.