Българската прокуратура системно отказва да се заеме с националистическите партии, проповядващи омраза и сегрегация предизборно.

С тази позиция излезе Българският хелзинкски комитет (БХК) заради отказ на Апелативна прокуратура - София да образува досъдебно производство във връзка с програмите на НФСБ и ВМРО - БНД.

Разгледани в съвкупност програмите на НФСБ и ВМРО - БНД не водят до извод за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза към ромското население, а призовават по-скоро към интеграция и спазване на закона", отбелязва прокуратурата в свое постановление от август 2014 г., с което потвърждава постановленията на по-долните прокуратури.

По делото Български хелзинкски комитет (БХК) представлява български гражданин от ромски произход, който е лично засегнат от омразата и дискриминацията, разпространена в инкриминираните предизборни платформи.

От Комитета припомнят, че предизборната програма на партия НФСБ обещава етническо прочистване на българските населени места от ромите и затваряне на последните в концентрационни лагери, които да бъдат превърнати в „туристическа атракция".

БХК не пропусна да отбележи позицията на Апелативна прокуратура по отношение предложението на НФСБ: „Посочените крайни мерки, като изолация на ромското население в програмата на НФСБ, например, са за лица, които не желаят и не полагат усилия за интегриране".

Комитетът е възмутен от раздел в програмата на ВМРО-БНД, който е озаглавен „Как да започнем да решаваме циганския въпрос", като една от основните предлагани мерки за решаването е трудова повинност за роми. Предвижда се още сформиране на „доброволни отряди за защита на българското население" от ромите, което в същността си са незаконни паравоенни формирования с цел саморазправа и линч - безспорно противозаконни структури, които противопоставят етнически групи в обществото.

Цялата глава VІІ от предизборната програма на „НФСБ" е озаглавена „Отношение към етносите", където е разгърната тезата, че наличието на различни етноси в България застрашава българската национална идентичност, допълват от БХК.

В края на април 2013 г. няколко организации, сред които и БХК, изпратиха до президента и други институции отворено писмо, в което алармираха за широкото използване на език на омразата като мощно популистко оръжие за привличане на гласове в предизборната кампания за предсрочни парламентарни избори през май 2013 г. В отговор на писмото бе организирана среща с Върховна касационна прокуратура, тогава на прокурорите бяха предадени копия от горепосочените предизборни програми.

Тезата на прокуратурата, системно застъпвана в постановленията на Софийска районна, Градската и Апелативната прокуратура е, че доколкото не може да се установи кое конкретно лице е предложило текстовете, то липсва субект на престъпление, тъй като наказателната отговорност по българския наказателен закон е винаги лична.

Същевременно, предмет на жалбата са политически програми, приети официално от управленски органи на партиите в рамките на добре документирани заседания, което позволява установяването на авторите на тези текстове, подчертават от БХК.

Предлагането в политически програми на отделяне на ромите в затворени лагери, излагането им на показ на туристи и ограничаването на раждаемостта им не са случайни думи, изпуснати от невнимаващ какво приказва човек в частно обкръжение, а официални предизборни публични позиции на политически организации, с които те целят максимално да достигнат избирателите и да им повлияят в своя подкрепя", отбелязва Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.

Всяко заключение, че липсва пряк умисъл за дори една дума, написана там, е лишено от здрав разум. Смешно е да се твърди, че тези неща са написани, без авторите им да са го осъзнавали", допълва тя.

Според Илиева отказът на прокуратурата реално да проведе разследване, което да установи кои са лицата, участващи в колективните органи на управление, приели тези предизборни програми, представлява чадър, който осигурява безнаказаност на всеки партиен колективен орган в огромен ущърб на законността и обществения интерес.

В позицията на Комитета се припомня, че в началото на ноември 2013 г. БХК изпрати до главния прокурор и открит сигнал за шествие, организирано от ПП „ВМРО-БНД", „Сдружение на българските футболни привърженици" и др. формации по повод нападението над гражданка на ул. „Пиротска" в столицата от страна на алжирски кандидат-бежанец.

На шествието от страна на настоящия евродепутат Ангел Джамбазки и бившата кандидат-депутатка на „ВМРО-БНД" Елена Ваташка бяха отправени призиви за въоръжаване на българските граждани срещу „нелегалните имигранти", както и закана, че София ще бъде „изчистена" от тях. Прокуратурата образува досъдебно производство, което през юни тази година е било прекратено по неизвестни причини.