Симеон сочиАко кабинетът "Сакскобургготски" иска да изкара мандата си за оставащите вече по-малко от 700 дни, той ще трябва да постигне много повече, отколкото направи през първите 800. Това коментира журналистът от Би Би Си Гейбриел Партош в анализ, излъчен вчера.

За повечето българи обещанията на премиера трябва тепърва да се превръщат в реалност. Заплатите, средномесечно 160 долара, остават ниски, много пенсионери преживяват с далеч по-малко. Официално безработицата е 13 процента, но някои икономисти вярват, че цифрата доближава по-скоро 20. Обещаният бум на малки предприятия така и не се случи, се казва в материала, цитиран от електронното издание на в. "Дневник".

Партош посочва, че в същото време много икономически показатели показват положителни резултати - икономическият растеж е 4-5%, запазват се финансовата стабилност и ниската инфлация и т. н.

Проблемът е, че много от положителните тенденции на макроикономическо равнище не се усещат в приходите на хората, смята журналистът.

С 800 дни зад гърба си Симеон Сакскобургготски има още близо половината от 4-годишния мандат пред себе си, за да постигне видимо подобрение.

Догодина България трябва да стане член на НАТО и това ще бъде значително постижение за правителството. В същото време ЕС, към който България се надява да се присъедини през 2007 година, наскоро похвали София за известно подобрение в борбата с корупцията. Въпреки това корупцията заедно с ниския жизнен стандарт и лошите обществени услуги остават сред основните оплаквания на българите, когато изразяват разочарованието си от правителството, се казва в коментара на Гейбриел Партош.