Като апотеоз в жанра „оставка по лични причини" определи бившият енергиен министър Трайчо Трайков оттеглянето на Христо Бисеров от ДПС и парламента.
„И на мен ми беше предложено да се възползвам от него, но аз отказах, защото смятам, че нещата трябва да се обясняват и да се посочват истинските причини", коментира Трайков, цитиран от бТВ.

Трайков отбеляза, че неговото предложение било отправено от ексвътрешния министър от кабинета „Борисов" Цветан Цветанов, но бившият министър на икономиката отговорил, че само министър-председателят може да му поиска оставката. На следващия ден той я подал и обяснил евентуалните причини, поради които се иска той да се оттегли.

Според Трайков Христо Бисеров „има всичко друго, освен лични причини, а случаят касае мястото на България в системата на колективна сигурност в Европа и НАТО.
„Не го познавам лично г-н Бисеров, никога не съм говорил с него - но виждам, че това е краен етап на разлагането на политическата система с днешните правила. При тези правила и новите лица ще са употребени или изкушени", допълни Трайков.

Трайков определи като недобър „опит за кризисен пиар" факта, че ДПС искат да осветлят замогването на Бисеров от времето преди постъпването му в партията. „Сякаш това по някакъв начин ще ги оправдае. Странен е такъв аргумент - щом сте приели такъв човек тогава, какво ви оправдава сега", недоумява той.

Проектът „Южен поток" пък бившият енергиен министър определи като „отровно хапче" за страната ни по три причини- раздута 2-3 пъти цена, взимането на голям заем от БЕХ и „пълна мъгла" за приходите от транзитни такси и дивиденти.

По думите му Газпром също не печели от проекта, а печели регионалната политика на Русия, както и хора по етажите на Газпром. „Акционерите в компанията не са ентусиазирани и акциите й се търгуват прекалено евтино спрямо тези на други подобни компании", заключи той.