Нееднократно сме изразявали позиция против увеличение на минималната работна заплата в рамките на тази година, за следващата година не сме обсъждали този въпрос. Това заяви Васил Велев от АИКБ.

По отношение на данъчните промени, обект на днешното заседание на НСТС (тристранката), той е категоричен, че успешна данъчна реформа е извършена още преди присъединяването ни в Европейския съюз. Големи промени в данъчната реформа не се налагат, категоричен е той.

Чобанов: Не затваряме врата за семейното подоходно облагане
Още...

Най-съществената промяна е свързана с нов начин на плащане на данък добавена стойност при касова отчетност, това е важна промяна и от нея могат да се възползват повече от 90% от регистрираните по ДДС фирми, основно малки компании, обясни Васил Велев.

Според него ръстът на максималния осигурителен доход още не е обект на обсъждане. Работодателите са с особено мнение за тази идея. Ние сме скептични, че подобно увеличение би постигнало целите, в това има обаче повече разум, отколкото в увеличаването на минималната работна заплата, според Васил Велев.

Кабинетът предлага над 80 данъчни промени на НСТС. Предлагат се мерки за намаляване на административната тежест и намаляване разходите за бизнеса. Ще се даде възможност на самоосигуряващите се да преценяват сами кои задължения първо да погасят - данъци или осигуровки.

Предвижда се и облекчен режим за погасяване на просрочени задължения при временно финансово затруднение. Други мерки касаят стимулиране на инвестиционната активност и активизиране на заетостта.

Усъвършенстване на преференциите по Закона за корпоративното подоходно облагане, предлага също така кабинетът. Тези преференции касаят производствени предприятия, които инвестират в региони с висока безработица.
Сега тази преференция касае инвестициите в общини, където безработицата е с 35% по-висока от средната за страната, предлага се този процент да бъде намален на 25%.

Обратно начисляване на ДДС при зърнени култури, предвижда още МС. Засилва се контролът върху стоките с висок фискален риск, като целта е да се намалят измамите с ДДС.

Нашите искания са за необлагаем минимум, обяви преди днешното заседание Николай Ненков от КНСБ. Той изрази недоволството си, че от дневния ред липсва обсъждане на семейното подоходно облагане. Падат преференциите за млади семейства по ипотечните кредити, недоволен е Ненков.

Според синдикатите тази мярка не е с кой знае какъв финансов ефект, тъй като ще засегне около 6 000 семейства, но след като преференциите за тях падат у младите семейства остава негативно впечатление. КНСБ също така иска засилен контрол върху рисковите стоки като алкохола, цигарите.

Синдикатите настояват за вдигане на минималната работна заплата. Вдигането на минималната работна заплата може да стане само с категоричната воля на правителството, убеден е Ненков. Той призова управляващите да не се оправдават, че работодателите са против вдигането на минималната заплата.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа" поиска в рамките на дискусиите въвеждане на необлагаем минимум върху доходите. Той настоя и за облагане на доходи над максималния облагаем размер. Синдикатът иска и въвеждане на елементи на семейното подоходно облагане, както и да не отпадат преференциите за младите семейства.

Бизнесът пък постави за обсъждане и въпроса за такса смет. Според АИКБ нейният размер трябва да се определя на база генериран отпадък.