Делегацията, водена от Ловчанския митрополит Гавриил, донесе Благодатния огън от Божи гроб в България, предаде БНТ. Около 19.30 часа тази вечер делегацията се завърна на правителствения ВИП на летището в София. Към 23.30 - 23.40 часа, фенерът с огъня ще предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Чудо спасило днес Благодатния огън, предназначен за Българската православна църква, разказа още репортерът на БНТ.

Когато нашите свещеници го получили, той бил поставен в огнеупорен фенер. Дете обаче се спънало, бутнало фенера и той се счупил, а родната делегация изпаднала в униние, че България ще остане без Благодатен огън.

Тогава обаче свещеници от Полша се притекли на помощ и дали на братята си нов фенер, който те имали.

Малко преди полунощ Благодатният огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Както съобщихме по-рано днес, Благодатният огън слезе по чудотворен начин в храма на гроба Господен в Йерусалим.

Благодатният огън ежегодно низхожда в Кувуклия (параклиса на Божи гроб) в навечерието на православната Пасха. Първото сведение за това чудо се отнася към IV век от н.е.

Според преданието денят, в който Благодатният огън не дойде, ще бъде последен за хората, които се намират в храма, а самият храм ще бъде разрушен. Затова поклонниците се причестяват преди да влязат в святото място.

Малко преди влизането на патриарха служител внася в пещерата голямо угасено кандило, в което трябва да се запали главният огън, и 33 свещи - по броя на годините на земния живот на Спасителя.

Православните християни твърдят, че той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Подробностите за източника на този огън са дълбоко пазена тайна. След като бъде изнесен, той се предава от човек на човек.